Subota, 11 Svibanj 2013 21:24

Ove godine još dva kvadratna kilometra bez mina

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

RAZMINIRANJE NA PODRUČJU POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA - Na području Požeško-slavonske županije još uvijek ima 43,6 kvadratnih kilometara minski sumnjivih površina. Najviše ih je u pakračko-lipičkom kraju te u općinama Brestovac i Velika.

Požeško-slavonska županije među 12 županija koju još uvijek muči ovaj problem iako su od 1998. godine do sada razminirana gotovo 23 kvadratna kilometra minsko sumnjivih površina. Prema riječima glasnogovornika Hrvatskog centra za razminiranje Mladena Crnkovića godišnje se na razini države razminira oko 40 kvadratnih kilometara.

U Hrvatskoj je, doznajemo dalje, još uvijek pod minama 680 kvadratnih kilometara površina. Za razminiranje je do sada utrošeno 4,1 milijarda kuna, od kojih je 220 milijuna kuna utrošeno na razminiranje u Požeško-slavonskoj županiji.

Iako je broj stradavanja od mina iz godine u godinu manji, opasnost je, upozorava Crnković i dalje prisutna.

Od 1991. godine u 1.352 incidenata od mina je nastradalo 1.975 osoba od kojih 509 smrtno. Kada je riječ o Požeško-slavonskoj županiji u bazi Hrvatskog centra za razminiranje u istom je razdoblju evidentirano je 117 stradalih osoba od koji 31 smrtno.

Svjesni opasnosti od mina danas se sve manje uništavaju znakovi koji upozoravaju na minska sumnjiva područja. Upravo su sada u tijeku akcije kontrole postavljenih znakova o minskoj opasnosti. Pazeći i čuvajući te znakove nekome je zasigurno sačuvan život.

V.Re.