Subota, 11 Svibanj 2013 21:15

ŽUC investirao 840 tisuća kuna

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ZAVRŠENA SANACIJA MOSTA U VELIKOJ PREKO DUBOČANKE  -

 

VELIKA – Obzirom da je postojeća konstrukcija mosta bila u iznimno lošem stanju, da je most bio smješten u samom oštrom zavoju te predstavljao i prometnu opasnost Županijska uprava za ceste prišla je sanaciji mosta i dijela ceste na Županijskoj cesti Ž-4102 u Velikoj preko vodotoka Dubočanka. Danas Veličani imaju odlično riješeno prometno rješenje kojim je ispravljen oštar zavoj, dobili novi i širi most iza kojega se uklopio i ulaz iz lokalne ulice, pješačku stazu, te daleko sigurnije prometno rješenje što se tiče sigurnosti prometovanja.

IMG 8573- Konstruktivni elementi nisu imali zajedničko djelovanje, a nosivi čelični profili bili su oštećeni uslijed djelovanja korozije čime se osjetno smanjila nosivost mosta. Betoni su bili u lošem stanju uslijed djelovanja vlage i soli, a kako nije postojala hidroizolacija mosta pojavile su se pukotine i otpadanje zaštitnog sloja betona na betonskim elementima, pojavile su se i pukotine na asfaltnom zastoru a ograda je bila različitih oblika i oštećena uslijed udara vozila te time i estetski neprihvatljiva. Zbog opasnosti za sudionike prometa izvršena je hitna sanacija u smislu uklanjanja kompletne rasponske konstrukcije mosta, korekcije postojećih upornjaka i potpornih zidova uz vodotok, te sanacija vodotoka ispod, ispred i iza mosta, izvedena je nova rasponska konstrukcija i vijenac mosta – istakao je Mijo Jozak ravnatelj ŽUC-a, koji je za ugovorenu sanaciju izdvojio 840 tisuća kuna. Jozak je zadovoljan brzinom i kvalitetom radova koje je izvela tvrtka Niskogradnja Jurčak.

- U sklopu sanacije mosta izveli smo i korekciju postojeće trase prometnice u dužini od 70 metara, izvedena pješačka staza širine 1,70 m, kako bi se osigurala pješačka komunikacija s postojećom stazom. Raspon nosive konstrukcije iznosi 8,83 m, a povećana je i propusna površina ispod mosta na 16 m2. Most je svojim novim smještajem omogućio i raskrižje s lokalnom ulicom što je daleko kvalitetnije prometno rješenje za stanovnike Velike – dodao je Mijo Jozak.