Subota, 11 Svibanj 2013 08:23

Zajedno u projektu „Zdrav za 5“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OŠ DOBRIŠA CESARIĆ I POLICIJSKA UPRAVA ŽUPANIJE -

POŽEGA – Suradnjom tri ministarstva Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode došlo se do projekta „Zdrav za 5“ u kojem djelatnici policije zajedno s učenicima osnovnih škola rade na razvijanju prevencije raznih oblika ovisnosti te razvoju svijesti o potrebi očuvanja školske i radne okoline i životnog okruženja. Jednu od takvih radionica djelatnici Policijske uprave Požeško-slavonske organizirali su s učenicima u OŠ Dobriše Cesarića, kao prvoj u projektu, koji će se nastaviti i u drugim osnovnim i srednjim školama.

 IMG 8070- Projekt „Zdrav za pet“ prvenstveno je usmjeren na prevenciji ovisnosti i zloupotrebe svih sredstava ovisnosti, alkohola, droge i igara na sreću. Usmjeren je prema učenicima osnovnih škola i prvih i drugih razreda srednjih škola. Istraživanja su pokazala da su kritični 14-godišnjaci jer počinju s konzumiranjem alkohola, zbog toga smo njih uključili. Na područje naše policijska uprava nije u velikoj mjeri izražena zloporaba droge i alkohola u mlađoj dobi, pa od 80 prijavljenih kaznenih djela samo 5 su maloljetni počinitelji, a 5 ih je prijavljeno i za konzumiranje alkohola – istakao je Siniša Sabljak, djelatnik policije za prevenciju.

 IMG 8065- U školi imamo 11 aktivnosti u kojima sudjeluju svi učenici od drugih do osmih razreda. meni se sviđa ovaj projekt jer općenito volim prirodu. Čistili smo okoliš, a sada idemo i na igralište, a kasnije ćemo obnoviti svoje stolice da budu kao nove – rekla je Ana Kerepčić, učenica 7 c razreda, a njena kolegica Petra Akalović se uključila u čišćenju igrališta. – Volim biti u prirodi i zato sam se odlučila na čišćenje. Mislim da neki učenici ne znaju sve o zaštiti okoliša i bacaju smeće u okoliš.

IMG 8062Koordinatorica projekta Kornelija Sabljak, prof. biologije i kemije ističe da su učenici vrlo rado prihvatili sudjelovanje u projektu i radionicama. Aktivnosti su osmislili sami učenici i njihovi mentori. – Imamo radionice izrade različitih predmeta od odbačenih materijala, kutija za jaja, čepova od plastičnih boca, papira i kartona, renovirali smo stare stolice, izrađivali strip na engleskom jeziku, sudjelovali u demonstraciji rada vatrogasaca, demonstraciji učenika članova Crvenog križa u pružanju prve pomoći unesrećenima, sadnji biljaka trajnica te čišćenje i uređenje školskog okoliša. Promovirajući zdrav način života dio učenika je išao voziti rekreativnu vožnju ulicama grada, a policijski pas nam je pokazao kako traži drogu.