Srijeda, 10 Travanj 2013 13:03

Ministarstvo zdravlja uložilo 4,8 milijuna u novu medicinsku opremu

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

MINISTAR ZDRAVLJA PROF. RAJKO OSTOJIĆ POSJETIO POŽEŠKU BOLNICU  -

Ministar posjetio sve novoobnovljene bolničke odjele i obećao daljnju pomoć Ministarstva u razvoju bolnice

IMG 6098POŽEGA – Ministarstvo zdravlja u 2013. godini uložilo je 4,8 milijuna kuna za građevinske radove i nabavu nove medicinske opreme u Općoj županijskoj bolnici Požega. Tako je uređen novi odjel za hemodijalizu, za kliničku radiologiju, operacijski odjel te internistička poliklinika, koje je obišao ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić sa domaćinom požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom, ravnateljem dr. sc. Željkom Glavićem i rukovoditeljima odjela bolnice. Kako je bilo dopodnevno vrijeme i svi bolnički odjeli puni pacijenata ministar Ostojić je razgovarao s pacijentima, medicinskim sestrama i odjelnim liječnicima.

IMG 6147- Imate sreće što me je vaš gradonačelnik Zdravko Ronko često obavještavao o stanju bolnice, da vam je hemodijaliza u podrumu, da imate rendgen aparat star 22 godine. Ja sam stalno u kontaktu s ljudima iz svih županija, a Zdravko Ronko je osoba koja itekako skrbi o zdravstvu, socijali, društvu grada i cijele županije. Nisam htio vjerovati da je hemodijaliza u podrumu i vidjeli ste kakav danas imaju smještaj pacijenti na hemodijalizu, kakav je to kvaliteta života pacijenata, ali i sestara i liječnika. Slično je bilo s operacijskim salama, a sada imate i jedini u Hrvatskoj najnoviji radiološki uređaj vrijedan 2 milijuna kuna. Čestitam i upravi na transparentno provedenom javnom natječaju, i oprema koju ste dobili je odlična. Detektiran je problem i problem smo uspjeli riješiti – istakao je ministar Ostojić, koji je obećao u tijeku ove i slijedeće godine riješiti objedinjeni hitni bolnički prijem koji će financirati Ministarstvo zdravlja u cijelom iznosu od 6,5 milijuna kuna.

IMG 6125- Sanaciju bolnica provode vlasnici i županija je tako odlučila. Da ova bolnica ide u sanaciju. Za petnaestak dana kreće sanacija županijskih bolnica. Obzirom da je bolnica korektno vođena, sanacijski upravitelj će ostati kolega Glavić. Svi znate da ga je aktualna vlast prije nekoliko godina htjela smijeniti, ali je gradonačelnik Ronko svojim autoritetom i jasnim argumentima o sposobnosti ravnatelja Glavića to spriječio. Napravit će se sanacijski plan, a u tijeku tri godine provest će se sanacija i onda vratiti osnivaču. Nije to lak proces, jer evo tek sada smo sanirali odjel dijalize star i četrdesetak godina. Strah od sanacije treba otkloniti jer država ulaže u bolnice. Nažalost određeni broj bolnica nije se domaćinski odnosio prema sredstvima i nepotrebno zapošljavao nezdravstvene kadrove – rekao je ministar Ostojić.

Problem parkiranja pacijenata još je aktualan, i kako kaže ravnatelj Glavić, - „Imamo više pritužbi pacijenata na parkiranje nego na liječenje“ – dolazi do svoga rješenja.

– Imate sjajne površine oko bolnice, gdje se može riješiti parkirališni prostor. Ministarstvo će to riješiti dijelom, a dijelom gradonačelnik Ronko, stari ali i novi gradonačelnik, ali očekujem i novi župan, jer ne zaboravimo županija je trebala skrbiti o bolnici. Na taj način ćemo olakšati život pacijentima, ali i bolničkom osoblju, jer ne zaboravite oni ovdje kroz rad i dežurstva provode puno dana u mjesecu – zaključio je ministar Ostojić.

 

IMG 6173Na Dječjem odjelu koji godišnje prođe oko 15.000 malih pacijenata, na kojemu uz djecu borave tijekom liječenja i jedan od roditelja, koji ima i dnevnu bolnicu na kojoj se pacijenti liječe, primaju terapiju a onda vraćaju u toplinu svoga doma, ministar Ostojić ne prisustvovao i donaciji čeka od 50.000 kuna koju su donirali pobjednici glazbenog natjecanja „Pjevaj moju pjesmu“. Čestitke na tome što su pokazali takvu hrabrost i takav talent, a danas i svoju humanost mladim Požežanima, Saneli Kovačević, Bruni Oberan, Ivani Galović i Ivanu Šajnović, uputio je posebno ministar Ostojić, te istakao da cijela Hrvatska treba biti ponosna na takve mlade ljude. „Vjeruj u ljubav“ otpjevali su njih četvero ministru, liječnicima i malim pacijentima Dječjeg odjela.