Utorak, 29 Rujan 2020 14:39

Uz uštede 67% energije korisnici i djelatnici dobili bolje uvjete boravka i rada

Ocijeni sadržaj
(26 glasova)

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA ENERGETSKE OBNOVE "OPĆE ŽUPANIJSKE BOLNICE POŽEGA"  -

POŽEGA - U utorak, 29. rujna 2020. godine u prostorima Opće županijske bolnice Požega je održana završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Opće županijske bolnice Požega na adresi Osječka 107, Požega“ u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“ referentne oznake 4c.1.4.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 09. listopada 2018. godine, a stručnu pomoć u pripremnom, kao i u provedbenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon energetske obnove, promidžba i vidljivost te upravljanje projektom.

Radovima na energetskoj obnovi se povećala toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenila se vanjska stolarija te unutarnja rasvjeta učinkovitijom.

Projektom energetske obnove obuhvaćeno je šest zgrada Opće županijske bolnice: zgrada „nove“ bolnice, zgrada „stare“ bolnice, zgrada kardiologije, RTG zgrada, zgrada uprave te patologija.

Zgrada je iz energetskog razreda F prešla u energetski razred B, a ostvarila se ušteda toplinske energije u iznosu od 67,04%.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 21.615.977,55 kn, pri čemu bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose do 12.863.797,62 kn. Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije financirao je projekt u iznosu do 5.943.295,67 kuna, čime se vlastiti udio sufinanciranja značajno umanjio.

Završetak provedbe projekta energetske obnove je 09. listopada 2020. godine.

Ravnatelj bolnice prof. dr. sc. Željko Glavić izrazio je svoje zadovoljstvo završetkom ovog projekta koji je donio velike uštede do 67% u trošku svih vrsta energenata, učinkovitiju rasvjetu, ali svakako bolje uvjete za pacijente i korisnike bolnice a tako i za djelatnike bolnice. Zahvalio se svima koji su sudjelovali u cijelom projektu i koji su zaslužni za ovaj projekt, od projektanata, Razvojne agencije Panore, ministarstava koja su financirala, izvođača radova i nadzora, koji su ga doveli do kraja. Svoje zadovoljstvo istakao je i skorim završetkom drugog projekta koji se provodi u bolnici, ali i najavio apliciranje bolnice na dva nova projekta. Zahvalio se i gradu Požegi koji je pomogao da se uredi krovište iznad objekta koji nije bio u projektu, a već je bio dotrajao i sada je sve kompletno obnovljeno.

Prije tri godine Opća županijska bolnica Požega proglašena je najboljom bolnicom u Hrvatskoj, a danas je ovo i najljepša bolnica, istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ponosan ispred osnivača Požeško-slavonske županije, svakim uspjehom OŽB Požega. - Ponosan sam što nastavljate s projektima, novi su vrijednosti preko 30 milijuna kuna,  gdje dobivate novi Nastavno-zdravstveni centar. Uštedama sredstava za energiju moći ćete uložiti u druge svrhe. Ponosan sam što je naša županija priskrbila najviše sredstava iz EU za energetsku učinkovitost naših škola, bolnica, domova zdravlja, županije i dr..

Pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova mr. sc. Davor Huška istakao je bolnicu kao svijetli primjer jer trenutno provodi dva projekta u vrijednosti 54 milijuna kuna, te županiju koja je prva u korištenju sredstava EU za energetsku obnovu javnih zgrada, od škola, zdravstvenih objekata i bolnica, domova i dr. Do sredstava se dolazi samo radom i stvaranjem projekata, požeška bolnica je već sada aplicirala na dva nova projekta od kojih i jedan za Nastavno zdravstveni centar. Huška je istakao da u sljedećem 7-godišnjem razdoblju od 2021. godine imamo na raspolaganju dvostruko više sredstava iz EU od razdoblja 2014.- 2020. i trebamo se dobro organizirati da ih iskoristimo.

oznake vidljivosti