Srijeda, 30 Rujan 2020 08:22

Požeško-slavonska županija nastavlja sa sufinanciranjem studentskog vlaka

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POŽEGA - Požeško–slavonska županija nekoliko godina, u suradnji sa Hrvatskim željeznicama Putničkim prijevozom, sufinancira prijevoz studenata i učenika. Tim povodom održan je sastanak na kojemu su župan Alojz Tomašević, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić te direktorica prodaje i marketinga Snježana Malinović  dogovorili daljnju suradnju i ove akademske godine.

„Kako smo prošlih godina uvidjeli da su naši studenti i učenici iznimno zadovoljni „studentskim vlakom“, odlučili smo se za nastavak suradnje i ove godine. Županija sufinancira 50% cijene karte, dok HŽ Putnički prijevoz sufinancira drugu polovicu. Tako će se naši studenti i učenici i ove godine besplatno voziti vlakom. Moramo naglasiti kako je preko 300 učenika i studenata koristilo ovaj način putovanja. Prošlu akademsku godinu ostvareno je preko 2 tisuće prijevoza na relaciji Požega – Zagreb – Požega, budući da su škole i fakulteti zbog COVID-19 provodili online nastavu, a svakako treba spomenuti pretprošlu godinu u kojoj je ostvareno više od 7 tisuća prijevoza.

Ovdje posebno želim napomenuti kako će uskoro vjerojatno takva mogućnost postojati i za naše studente iz Osijeka, za koje smo stalno pokušavali pronaći model kako i njima pomoći i osigurati im jednake uvjete.“ rekao je župan.

 Na temelju Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza redovnih studenata i učenika srednjih škola s prebivalištem na području Požeško-slavonske županije redovni studenti i učenici srednjih škola od 4. listopada 2020. prevoze se besplatno vlakom na relaciji Požega – Zagreb  – Požega.

Pravo na prijevoz vlakom ostvaruju redovni studenti koji studiraju u Zagrebu i učenici srednjih škola koji se školuju u Zagrebu za zanimanja za koja se ne mogu školovati u srednjim školama na području Županije te koji ne ostvaruju pravo na sufinanciranje prijevoza temeljem Odluke Vlade RH o financiranju javnog prijevoza učenika srednjih škola. Besplatan prijevoz omogućen je redovnim studentima i učenicima srednjih škola čije je polazište ili odredište na području Županije.

Prijevoz redovnih studenata i učenika srednjih škola Požeško-slavonska županija sufinancira u iznosu od 50%, a HŽPP na putovanje odobrava 50% popusta, čime učenici i redovni studenti ostvaruju besplatan prijevoz. Na temelju potvrde/popisa Županije o prebivalištu i redovnom upisu škole/studija, učenici i studenti trebaju na blagajnama HŽPP-a izraditi pametnu karticu HŽPP-a uz pripadajući profil PSŽ (cijena izrade profila 50 kn + fotografija). Karte se prodaju u kolodvorima Požega, Velika, Pleternica i Pakrac.

Vlak kreće vožnju na relaciji Požega – Zagreb – Požega u nedjelju 04. listopada 2020. godine s početkom u 18,35 sati.

Dokumenti potrebni za prijavu za studente i učenike su:

  • Kopija osobne iskaznice
  • Potvrda o redovnom školovanju (studenti)/potvrda o školovanju (učenici)
  • OIB

Na temelju dokumenata Požeško – slavonska županija izdat će potvrdu korisniku, a temeljem koje će korisnik izraditi pametnu karticu HŽPP-a (na blagajni Željezničkog kolodvora Požega). Cijena izrade pametne kartice je 50kn + fotografija 3 x 3,5cm.

Prijaviti se može u Požeško – slavonskoj županiji, Županijska 7, 34 000 Požega, potrebno se javiti u pisarnicu – Ljuban Čolić, 099/4628-274.