Utorak, 29 Rujan 2020 08:31

Svečano otvaranje Dječjeg vrtića "Bambi" u Kaptolu vrijednog 6,7 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

KAPTOL - Još jedna lokalna sredina u Požeštini je dobila svoj dječji vrtić, zahvaljujući sredstvima Europske unije i hrvatskih ministarstava. Tako se i općina Kaptol može ponositi jednim lijepim objektom koji ujedno rješava problem smještaja djece u dječji vrtić i na traj način omogućava mladim roditeljima da se mogu posvetiti svom poslu. Ovo je i jedan od oblika borbe protiv smanjenja stanovništva, jer sada će se i mladi iz općine Kaptol moći bezbrižnije posvetiti stvaranju obitelji i nove generacije koja će oživjeti općinu Kaptol.

Svoje veliko zadovoljstvo upravo završenim objektom koji će se brinuti za 48 mališana istakao je načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, ali i sreću što je na vrijeme završenim objektom osujetio sve one kritičare i crne slutnje da vrtić ne treba Kaptolu i da se nikada neće završiti. Realizacijom ovog projekta i ovaj u pravom smislu ruralni kraj približava se standardu razvijenih krajeva Hrvatske. - Iako imamo smanjenje broja djece u školi, djece ipak ima i to je bila naša vodilja da krenemo u realizaciju gradnje dječjeg vrtića. Danas smo dobili dječji vrtić koji je kruna društvene nadogradnje naše općine, uz izgradnju dvije ambulante, izgradnje školske sportske dvorane, uređenja škole, matične i područnih, uređenja društvenih domova. Ukupna vrijednost Dječjeg vrtića Bambi je 6,7 milijuna kuna, od kojih su bespovratna sredstva 6,3 milijuna kuna. Vrtić će primati 48 djece u dvije odgojne skupine, uz kuhinju, praonicu veša i uređen okoliš s spravama za igru. Naša sreća je da smo odmah po početku upisa djece popunili svih 48 mjesta za djecu i već kao i moje kolege iz općina i gradova koji su dobili vrtiće prije nas, moramo razmišljati o dodatnim mjestima i povećanju kapaciteta. Ovdje je radna mjesta dobilo 7 ljudi, 5 odgojiteljica, kuharica i čistačica, koja će svakako pomoći našim fiskalnim kapacitetima - naglasio je načelnik Pavičić, očekujući za nekoliko dana graju djece u novom vrtiću.

Čestitke za ovaj novi objekt i uspjeh općine Kaptol uputio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević. - Ovo je predivno zdanje i dokaz da upravo postojanje općine ima svoje opravdanje. Naša županija za sada ima u svim općinama i gradovima dječje vrtiće, osim u jednoj gdje je taj proces u tijeku. Da li bi se u nekom velikom centru na taj način brinulo o ovim malim općinama? Zahvaljujem i svim majkama koje su ostale na ovom području i imale hrabrosti stvarati svoje obitelji. Stoga ih nazivamo heroinama koje su ostale u Slavoniji. Zahvaljujem i našim saborskim zastupnicima koji će i dalje nastaviti lobirati za naš kraj i njegov razvoj. Ovo je isto dokaz da se u Slavoniji može živjeti, može opstati u Slavoniji se mora ostati.

Zadovoljan je završetkom ovih radova i Antun Vujić, zamjenik ravnateljice Agencije za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koja je financirala cijeli projekt sa 6,3 milijuna kuna, 3 milijuna u avansu, a sada nakon završetka radova i ostatak nakon ocjene o uspješnosti izvršenih svih projektnih zadataka. Hvale vrijedan projekt je završen od kojega će imati najviše koristi djeca i mladi roditelji, ali i sedam zaposlenika ove ustanove. Zaželio je općini Kaptol da sudjeluju i u drugim projektima.

Izaslanica predsjednika Vlade RH i ministra rada Margareta Mađerić, državna tajnica u ministarstvu rada otvorila je presijecanjem vrpce Dječji vrtić Bambi. Od svih posebno srdačno prihvaćena jer svoje porijeklo nosi iz grada Požege. - Ponosna sam što s nivoa lokalne i državne razine zajedno ulažemo u predškolsko obrazovanje i mjere demografske obnove, te u bolje društvo. Dio ulaganja ide iz sredstava Europske unije, a na području Požeško-slavonske županije u proteklom razdoblju u 8 dječjih vrtića. Cilj je da svako dijete bez obzira gdje živi ima skrb u dječjem vrtiću, bezbrižno djetinjstvo i odrastanje.

Svečanosti otvaranja nazočili su pomoćnik ministrice ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova Davor Huška, gradonačelnik Požege i saborski zastupnik Darko Puljašić sa svojim zamjenicima, gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Ana Marija Blažević, gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić, načelnici općina Dalibor Bardač, Ivica Kovačević, Ivica Potočanac, načelnik općine Lumbarda, predsjednik općinskog vijeća Kaptola Damir Poljanac, djelatnike općine Kaptol i dječjeg vrtića,  predstavnici izvođača radova i nadzora.

Blagoslov vrtića i svih nazočnih te onih koje će boraviti u ovom dječjem vrtiću uz molitvu dao je župnik župe Kaptol Mario Rašić.