Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 20:03

Izmjenama kolektivnog ugovora manje novca

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ZAPOSLENICIMA GRADSKE UPRAVE I USTANOVA GRADA POŽEGE -

POŽEGA – Grad Požega pristupio je izmjeni kolektivnih ugovora za svoje zaposlenike, te zaposlenike ustanova koje se financiraju iz proračuna grada. Potpisanim novim dodatcima kolektivnog ugovora neka od materijalnih prava se smanjuje a neka privremeno ukidaju. U ime poslodavca ugovore su potpisali požeški gradonačelnik Zdravko Ronko, a u ime sindikata SLDSN predsjednik Boris Pleša i Sindikata predškolskog obrazovanja Anita Car.

- Pošli smo same činjenice kakva je situacija u društvu, u državi, kakva je situacija sa službenicima i namještenicima na državnoj razini. Nas nitko nije tjerao na to, nego zbog osjećaja solidarnosti, zbog shvaćanja trenutka u kojem se nalazimo prijedlog je išao prema sindikatu da se izjednače prava svih službenika i namještenika s onima na državnoj razini. Predložili smo da za 2012., nema božićnice, a za 2013. nema uskrsnice, regresa i božićnice. Dnevnica se smanjuje sa 170 na 150 kuna, ukida prijevoz za one djelatnike koji imaju manje od dva km do posla, a za one preko dva kilometra plaća se prema mjesečnoj karti ovlaštenog prijevoznika. Jubilarne nagrade isplaćivat će se samo za 10, 20, 30 i 40 godina i to sa smanjenom osnovicom od 900 kuna. Svih 144 zaposlenika su ovaj prijedlog jednoglasno prihvatili jer su osjetili taj zov solidarnosti, i prema svojim sugrađanima koji teško plaćaju svoje obveze, a koji u najvećem dijelu neće vidjeti božićnice, uskrsnice i regres rekao je Ronko, zahvaljujući se zaposlenicima Gradske uprave, Javne vatrogasne postrojbe, Gradskog muzeja, Gradske knjižnice i čitaonice, Gradskog kazališta i Dječjih vrtića Požega.

Na taj način uštedjet će se oko 200 tisuća kuna u proračunu koji za plaće svih zaposlenika izdvaja oko 19,65% i nalazi se ispod nekih gradova koji izdvajaju veći postotak za plaće. Plaće gradskih zaposlenika 244 kune su veće od prosjeka na državnoj razini. – Ne stoje one priče koje kruže da su velike plaće u lokalnim sredinama, jer su izdvajanja iz našeg proračuna samo 2,8% veća nego izdvajanja na državnoj razini – istakao je Ronko nadajući se da će nakon izlaska iz ove opće krize potpisivati i izmjene o povećanju materijalnih prava.

Ova izmjena kolektivnog ugovora nije nastala zbog toga što imamo problema u proračunu nego jednostavno iz kuta solidarnosti i osjećaja za sveukupni trenutak u gradu i državi. Inače proračun grada se puni po planu i bolje od prošlogodišnjeg – dodao je Ronko i pozvao i ostale jedinice lokalne samouprave da se pridruže ovom smanjenju materijalnih prava zaposlenika i solidariziraju sa svima.

- Nitko nije sretan sa sindikalne strane kada mora potpisivati ugovore o smanjenju prava, ali željeli smo sačuvati plaće i radna mjesta na državnom nivou. Ovdje u gradu Požegi sindikati i poslodavac su se o svemu dogovorili, i mi smo to potpisali jer živimo u teškim vremenima kada se ostaje bez radnih mjesta i plaća – rekao je Pleša.

- Potpisivanje ovog ugovora o smanjenju nije nimalo popularno, ali s gradom Požegom imamo izuzetnu suradnju i dobar kolektivni ugovor. Želimo vjerovati da će nam se sva ova prava, koja su samo zamrznuta vratiti - rekla je Anita Car.