Ponedjeljak, 12 Studeni 2012 20:45

Spriječili blokadu i osigurali ravnomjerni razvoj

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OPĆINA VELIKA POSTIGLA NAGODBU S BANKOM -

VELIKA – Za pet mjenica koje je izdala općina Velika poduzeću Velički komunalac još 2003. godine u iznosu od 4,5 milijuna kuna, a koje su naplaćene od strane Podravske banke, presudom Visokog trgovačkog suda općina Velika danas mora platiti iznos od 9,8 milijuna kuna banci sa kamatama i troškovima. To bi svakako bio težak udarac za općinski proračun i dugoročna blokada računa. Stoga ne čudi zadovoljstvo općinskog načelnika Vlade Bobana što je uspio postići nagodbu s bankom, a tu nagodbu je prihvatilo i Općinsko vijeće.

- Dogovorio sam nagodbu s predstavnicima Podravske banke o iznosu od 5,4 milijuna kuna, što je glavnica i sudski troškovi. Do kraja godine moramo uplatiti 2 milijuna kuna, a ostatak u 2013. godine. Od kada sam ovdje vraćamo stare dugove, već svi pitaju gdje su odgovorni za to, no moj zadatak je da to vratim, ali i osiguram nesmetani razvoj općine Velika. Ja nisam taj koji treba da sudim, nego da odradim posao načelnika općine – kaže Boban zadovoljan što je na neki način rasteretio proračun, ali i što će do kraja godine ipak uspjeti isplatiti prvi dio nagodbe. U tome će im svakako pomoći i dug Županije za Sportsku dvoranu kojega je od 6 milijuna kuna ostalo još 3,5 milijuna kuna. Općina Velika nije išla na blokadu županije i potražuje ta sredstva sukcesivno po potrebi, jer i njima su kaže Boban drugi izašli u susret i najveći dio dugovanja su sporazumno vratili.

Naravno da je tako teško raditi, no općina Velika uz sve probleme u mandatu načelnika Vlade Bobana uspijeva ići i sa novim investicijama, u cestogradnji, vodovodu, javnoj rasvjeti, obnovi društvenih domova, a i sve ustanove od vrtića do vatrogasaca rade normalno.

I gradnja Dječjeg vrtića dobro napreduje i ovih dana je vrtić pod krovom, a uskoro slijedi i dalje ugradnja stolarije. Ovu investiciju vrijednu 3 milijuna kuna općina financira u polovini iznosa a drugu polovicu financira Ministarstvo regionalnog razvoja. Kako će zbog usporavanja projekata u drugim lokalnim sredinama biti neutrošenih sredstava u ministarstvu očekuju da će se dio projekta vrtića brže financirati.

Najveći problem danas općina Velika ima sa kanalizacijom, koja je izgrađena zajedno s pročistačem ali već se godinama ne održava niti priključuju novi korisnici. Općina je ponudila pravo upravljanja Komunalnom poduzeću Tekija, napravljeni su svi elaborati ali Tekija s preuzimanjem odugovlači. Problem će nastati ako netko ne počne s održavanjem i proširenjem kanalizacije na ulice koje još nemaju kanalizaciju, a općina Velika nema uvjete da se brine i održava kanalizaciju. Nadaju se skorom dogovoru s Tekijom.