Utorak, 12 Kolovoz 2014 16:27

Odluka o Spomeničkoj renti je nezakonita

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TISKOVNA KONFERENCIJA HRVATSKE NARODNE STRANKE – LIBERALNIH DEMOKRATA  -

POŽEGA – O aktualnim temama u gradu Požegi, posebno o odlukama donesenim na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća grada Požege na tiskovnoj konferenciji progovorilo je čelništvo HNS-a grada Požega. HNS je upozorio da Odluka Grada Požege o visini spomeničke rente nije u skladu s odredbama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Da postoje nepravilnosti potvrdilo je i Ministarstvo kulture od kojeg je zatraženo mišljenje. - Vijećnici kluba SDP-a i HNS-a još su na Gradskom vijeću upozorili predsjednika Gradskog vijeća Ninu Smolčića, kao predlagatelja, da Odluka o visini spomeničke rente nije u skladu sa čl. 114. st. 1. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara – istakla je Tamara Puač, glasnogovornica HNS-a i gradska vijećnica u koaliciji oporbe SDP-HNS.
- Napominjemo da HNS nije protiv odluka koje se donose na dobrobit građana, ako su utemeljene na zakonu, što ova, kako je potvrđeno i od mjerodavnih, nažalost nije.
Kao što smo početkom tjedna najavili, HNS će izaći s prijedlogom da se spomenička renta sastoji od dva dijela - fiksnog i varijabilnog, gdje bi za fiksni dio svi plaćati isti iznos, a varijabilni bi se odredio prema prihodima poslovnih subjekata. Smatramo da će takav model biti puno prihvatljiviji poduzetnicima te neće biti nepotreban udar na već ionako financijski iscrpljene poduzetnike – dodaje Tamara Puač, koja je mišljenja da se nije trebalo ići sa osnivanjem ustanove za brigu o sportskim objektima grada, jer se to moglo organizirati u okviru Požeškog sportskog saveza.
- Mnogi su štetni utjecaji ove Odluke gradskog vijeća, koja jedina za cilj ima punjenje gradskog proračuna, i način kako poduzetnicima uzeti još koju preostalu kunu. Da li je gradska uprava vodila računa koliko će ova odluka utjecati na daljnja zatvaranja obrta i poduzeća u gradu Požegi i gubitak toliko neophodnih radnih mjesta – istakao je Damir Kovačević, predsjednik Gradske organizacije HNS, kojega zabrinjava kojom lakoćom je donijeta ova odluka na gradskom vijeću unatoč upozoravanju oporbe da nije u skladu sa zakonima.
Kovačević je komentirao i prodaju zemljišta u Industrijskoj ulici, gradskoj tvrtki Komunalac za reciklažno dvorište, po vrlo visokoj i prenapuhanoj cijeni od 3 milijuna kuna, što je ponovno primjer samo punjenja proračuna. – Smatramo da je ta odluka jako štetna i nije najbolje rješenje za smještaj reciklažnog dvorišta, jer je tvrtka Komunalac za te namjene imala i zemljište u svom vlasništvu, pa je mogla reciklažno dvorište napraviti za nula kuna.