Srijeda, 20 Kolovoz 2014 09:51

Požeški HSS nudi projekt „Zeleni vrtovi Požege“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

 

POŽEGA - Kako je u mnogim svjetskim i hrvatskim gradovima uređeno pitanje korištenja zelenih površina od strane građana, ne vidimo razloga da i grad Požega ne bi mogao slijediti primjere drugih gradova. Predlažemo da grad Požega pristupi realizaciji projekta DŽUKELE„Zeleni vrtovi Požege“ kako bi na više lokacija u gradu stvorili zelene oaze, koje bi bile namijenjene korisnom radu građana s ciljem proizvodnje hrane za vlastite potrebe, a bile bi i idealno mjesto za druženje – kaže Predrag Livak, predsjednik Gradske organizacije HSS Požega.

 Ustupanjem neiskorištenih gradskih parcela svim zainteresiranim građanima bi se time zadovoljila potreba građana za zdravom hranom i anti-stresnom aktivnošću. Također je potrebno urediti odnose Grada i građana koji takve površine već koriste. Prije provedbe samog projekta bilo bi potrebno ustrojiti katastar zelenih površina grada Požege dok bi površina parcela trebala biti od 100 do 150 kvadratnih metara, ovisno o broju članova obitelji. Korištenje bi trebalo biti besplatno, a korisnicima bi se trebao preporučiti organski uzgoj povrća zbog podizanja svijesti o čistom okolišu i prednosti konzumiranja zdrave hrane.
- U sklopu svakog vrta bilo bi potrebno napraviti staklenik, igralište za djecu, ograđeni prostor za pse, bunar iz kojeg bi se koristila voda za zalijevanje povrća i drvenu kućicu za alat. Ovakvi zeleni vrtovi pridonijeli bi socijalnoj i ekološkoj dobrobiti društva, društveno odgovornom ponašanju, a zasigurno bi bili pozitivan primjer održivog korištenja gradskog zemljišta – ističe Livak, koji je ovakav sadržaj uputio i Gradskoj upravi na razmatranje.