Nedjelja, 02 Ožujak 2014 13:28

Sve je počelo u Pakracu

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OBILJEŽENA 23. GODIŠNJICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA U HRVATSKOJ  -

PAKRAC – Pod nazivom "Počelo je 1. ožujka u Pakracu", u ovom je gradu obilježena 23. obljetnica početka Domovinskog rata u Hrvatskoj. Pripadnici više postrojbi policije i vojske iz raznih krajeva Hrvatske koji su se borili na pakračko-lipičkom ratištu okupili su se kako bi se prisjetili 1. ožujka 1991. godine kada su srpski pobunjenici razoružali policajce hrvatske nacionalnosti i zauzeli policijsku postaju ali i svih onih koji su smrtno stradali slijedećih mjeseci braneći Hrvatsku na zapadnoslavonskom ratištu. - Na ovom je području poginulo 300 branitelja iz raznih krajeva Hrvatske i to se nikada ne smije zaboraviti istakao je gradonačelnik Pakraca Davor Huška. IMG 4291Okupljenima se obratio i general Mladen Markač, inače počasni građanin Pakraca. - Pobjeda u Den Hagu bila je jasna poruka: Vi Hrvati vodili ste častan i obrambeni rat. A oprost za agresore? Neka im oprosti svako od nas koliko ocijeni da može ali tek onda kada se ispričaju za ono što su nam učinili – rekao je general Markač.

Na svečanosti u Pakracu govorili su još dožupan Ferdinand Troha i u ime Predsjednika RH Ive Josipovića njegov izaslanik Vlado Marić. IMG 4278Iz Ministarstva branitelja u Pakrac nije došao nitko što je sa žaljenjem na kraju svečanosti konstatirao predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika Miroslav Ivančić.
Prije svečanosti ispred zgrade policijske postaje, branitelji su u tradicionalnom "Mimohodu pobjednika" prošli ulicama Pakraca i položili vijence na gradskom groblju.

IMG 1570Obilježavanje 23. obljetnice oslobođenja Policijske postaje Pakrac započelo je kulturnim događanjima. Predstavljene su dvije knjige „Razmjena ratnih zarobljenika“ – Stjepana Adanića i „Alfe žive vječno“ – Stjepana Milkovića. U intermezzu je nastupila ženska klapa Stentorija iz Daruvara, a svoj kulturni prilog su dali i članovi kulturnog kluba iz Bjelovara i glumac Goran Navojec. IMG 1577Nagrađeni su učenici Pakračke i Lipičke škole u okviru projekta literarnih radova „Mladi i domovinski rat“.  Na okruglom stolu koji je bio održan u organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreb bilo je riječi o ulozi Pakraca i Lipika u Domovinskom ratu a svoja svjedočenja su iznijeli vinovnici tih događanja.