Četvrtak, 09 Siječanj 2014 12:54

Požegu proglasiti GMO slobodnom zonom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA GRADSKA ORGANIZACIJA POŽEGA -

POŽEGA - Gradska organizacija HSS-a grada Požege pokrenula je inicijativu za proglašenje grada Požege GMO slobodnom zonom.

Zagovornici genetskog inženjeringa u proizvodnji hrane žele povećati izvore i količine hrane, kako bi se prema njihovim opravdanjima navodno zaustavila glad. Također žele stvoriti usjeve otporne na herbicide i tako povećati prinose. Međutim geni za otpornost na herbicide proširuju se na divlje vrste oprašivanjem čime za samo nekoliko sezona stvaraju korove otporne na herbicide, a genetski inženjering postaje sve više odgovoran za onečišćenje okoliša. Zaključak mnogih studija iz ovog područja jest da GM organizmi narušavaju bio-raznolikost i ekološku ravnotežu u većoj mjeri od konvencionalnih usjeva.
- Ako uzmemo u obzir prirodne vrijednosti i potencijale područja Požege s prigradskim naseljima i selima u razvijanju ekološke proizvodnje, razvoju turizma, očuvanju biološke raznolikosti i potencijalnu zaštitu Požeške gore, smatramo da bi proglašenje Požege slobodnom od GMO-a, bio znatan doprinos promociji ovih vrijednosti i održivom razvoju Požege – ističe predsjednik požeškog HSS-a Predrag Livak u pismu upućenom gradu Požegi. Požeško-slavonska županija je 2007. godine proglašena GMO slobodnom zonom, no nema zapreka da i grad Požega donese istu odluku za svoje područje, jer su neki gradovi u RH donijeli iste odluke. - Požega je grad prijatelj djece, grad koji vodi posebnu brigu o prilazima institucijama za invalide, grad kojeg Požežani od milja i s ponosom nazivaju Slavonska Atena, a ovim proglašenjem svakako bi doprinijelo boljem predstavljanju Požege, kako u zemlji i inozemstvu, tako i pred investitorima – dodaje Livak, koji očekuje pozitivan odgovor i odluku Gradskog vijeća grada Požege.