Petak, 20 Prosinac 2013 17:21

100 % otvoreno - Predsjednik Gradskog vijeća Grada Požega Nino Smolčić

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Nino Smolčić rođeni je Požežanin, po zanimanju diplomirani ekonomist, oženjen, otac dvoje djece, vlasnik privatne tvrtke i posljednjih nekoliko godina aktivan u Gradskom vijeću Grada Požege. 

Na lokalnim izborima održanim u svibnju ove godine sa nezavisnom listom kandidata ostvario je vrlo dobar izborni rezultat. Danas u Vijeću obnaša funkciju predsjednika.

Na konstituirajućoj sjednici održanoj 20. lipnja ove godine jednoglasno ste izabrani za predsjednika. Kako to komentirate?

- Kao potvrdu da imam jednoglasnu potporu svojem programu da Vijeće treba biti znatno aktivnije, otvorenije prema javnosti, da ne bude marioneta gradonačelnika, već predstavničko tijelo u funkciji građana na kojem će se ostvarivati suradnja građana, vijećnika i gradonačelnika.
Za promjene koje uvodimo i dalje imam potporu, a to su veći broj stranaka koje sudjeluju u radu stalnih radnih tijela čime smo demokratski standard vrijednosno podigli na višu razinu. Vijećnica je otvorena za građane, srijedom je moje uredovno vrijeme, a javnost može uživo pratiti sjednice čime dajemo potpunu sliku cjelokupnoj raspravi, te odlukama koje su na dnevnom redu. Iza nas su već četiri sjednice održane u pola godine, a prije su se održavale četiri godišnje što dokazuje da imamo o čemu razgovarati i da znamo otvarati raspravu. Za mene ne postoji tema o kojoj se ne smije raspravljati i niti jedan prijedlog nećemo isključiti sa dnevnog reda.

Koje bi usvojene odluke istakli iz dosadašnjeg rada?

- Odluku kojom smo u Industrijskoj ulici osigurali novih 37 ha za gospodarsku namjenu i time, u samo 4 mjeseca od izbora, ostvarili nešto što se godinama zapostavljalo, a trebalo je biti riješeno još prije 10 godina.
Odluku o proširenju zone gospodarske namjene za 12,7 ha na području zone „Alaginci – Požega“ gdje očekujemo početak gospodarske aktivnosti.
Sada nam se nameće obveza da definiramo posebne uvjete prema onima koji žele proizvoditi i time to više ne bude trgovačka, već uistinu i gospodarska zona. Cilj je stvoriti uvjete koji će rezultirati da se u Požegu isplati investirati i zapošljavati, a biti ću zadovoljan ako se u naredne dvije godine u Požegi otvori novih 400 proizvodnih radnih mjesta.
Jedna od odluka je zasigurno i osnivanje Upravnog ureda za Europske integracije koje već sada ima osiguranih 4,7 mil. kn. za projektnu dokumentaciju. Ured je osim Gradu na dispoziciji i svim koji trebaju bilo kakvu stručnu pomoć, a voditelj ureda je gsp. Marko Šostar od kojeg svi zajedno puno očekujemo i koji će imati sve raspoložive resurse na raspolaganje.
Već na trećoj sjednici smo imali izvješće o radu Tekije čime smo dokazali da ne zaboravljamo ono što smo obećali građanima, a to je transparentnost prema sugrađanima, te odluka o radu predsjednika Gradskog vijeća čime se istog obvezuje da bude generator aktivnosti, a ne obični promatrač.
Vijeće je usvojilo i prijedlog gradonačelnika o obračunu komunalnog doprinosa 1 kn/m³ za legalizaciju nezakonito izgrađenih objekata sa podnesenim zahtjevima do 30. lipnja 2013. godine.

Iako su neki prikazivali sliku da Gradsko vijeće nema izgleda za stabilnost i kako je moguće da Požežani idu na nove izbore sve ste ih demantirali već na posljednjoj 4. sjednici.
- Moja obveza kao predsjednika je da osiguram stabilnost rada i tako će biti i u buduće. Ja sam radio na pripremanju odluka za Vijeće, a onima koji su danima obmanjivali javnost i pokušavali Požegu gurnuti u nove izbore dokazao sam da destrukcija nije dobar pravac djelovanja. Ti isti, kada su shvatili da im ideja nema prolaz, nisu se na Vijeću niti pojavili, a svoje marionete su ostavili bez potpore. Mi već radimo pripremu 5. sjednice koja će se održati početkom veljače i paralelno radimo na pripremi svečane koja će se održati za Dan grada Grada Požege kada ćemo uručiti priznanja zaslužnim građanima i tvrtkama.

Posljednjih tjedana imali ste snažan pritisak pojedinih vijećnika. O čemu je riječ?

- Radi se upravo o želji da se isprovociraju novi izbori. Za to vrijeme ja sam strpljivo radio i davao samo kratke odgovore. U pojedinim trenutcima sam želio građanima reći cijelu pozadinu i skrivene apetite pojedinaca, ali kao i u svemu tako i u politici treba imat osjećaj za tajming. Ocijenio sam da bi pravi odgovor svima bio uspjeh 4. sjednice i potpuno sam se fokusirao na istu. Sada kada je sve prošlo mirno jasno je da nema krize vlasti i da su se stvari i pojedinci posložili na svoje mjesto.
Mislim da je generalna frustracija istih što ja i dalje radim posao koji sam radio i prije izbora, nisam otišao za ravnatelja niti jedne gradske ili državne institucije, a prozivaju me isti koji te funkcije obnašaju i još su paralelno po nekoliko upravnih vijeća. Prozivaju me i neki koji sjede u šest povjerenstava, a onda trguju svojim mandatom koji im je netko drugi priskrbio.
Jasno sam dao do znanja, a tako vrijedi i dalje da sam predugo u poslu i politici da bi se pojedincima, koji prvenstveno gledaju osobni interes, dao ucjenjivat i dogovorio sam sa gradonačelnikom da razgovor sa svima može, ali ucjene radi stabilnost ni u kom slučaju.
Požega nije jedan čovjek i stabilnost vlasti ne smije ovisit o jednom čovjeku. Ako je nečija želja Požežane već sad dovest u nove izbore poštenije ih je napravit, nego neprekidno biti pod ucjenom i pri tome mučit prvenstveno građane, a onda i sebe.
No, to je već danas sve iza mene, a u politici i životu sam doživio i gore stvari tako da gledam naprijed. Mene više brine što su četiri sjednice iza nas, a ti što puno pričaju do sada nisu imali niti jedan jedini prijedlog, a osim što se od njih očekuje da kritiziraju od građana su birani i da predlažu.

Vi ste, u prošlom sazivu, kao oporbeni vijećnik od javnosti ocjenjeni kao najaktivniji vijećnik sa brojnim prijedlozima.
- Da, tako je bilo. Osim što sam davao kritiku vlasti što je neophodno jer time dajete neophodan osjećaj vlasti da mora djelovati i da je pod pažnjom javnosti ja sam i predlagao. Uvjeren sam da mi je to mom timu i listi na izborima osiguralo veliki broj glasova, a uvjeravam Vas da ću i funkciju predsjednika obavljati još savjesnije.

Što biste poručili našim čitateljima?

- Da im osim mene na raspolaganju stoji i gradonačelnik sa stručnim službama. Požega više ne smije biti platforma uspjeha pojedinca i za sva važnija pitanja od interesa razvoja na otvorenim raspravama konzultirat ćemo naše sugrađane.

Ujedno koristim priliku da svim Vašim čitateljima i građanima grada Požege zaželim svako dobro za božićne i novogodišnje blagdane, te puno zdravlja i uspjeha u idućoj godini.