Petak, 18 Listopad 2013 12:46

Ovom represijom zatvorit će i preostale obrtnike

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

ŽUPANIJSKI HDZ REAGIRA NA POREZNU POLITIKU MINISTRA LINIĆA KOJA REZULTIRA POVEĆANIM ZATVARANJEM TVRTKI -

DO SADA JE 50% OBRTNIKA I MALIH TVRTKI VEĆ ZATVORILO POSLOVANJE

POŽEGA – Porez moraju plaćati svi i na vrijeme, i zadatak je svake vlasti osigurati urednu naplatu poreza, no najnovija inovacija ministra financija Linića o blokadi svih obrtnika i malih poduzetnika koji imaju dugovanja veća od 2 tisuća kuna vodi u drugom smjeru, misle u HDZ-u Požeško-slavonske županije. Na tu temu sazvali su tiskovnu konferenciju da obavijeste javnost o tome i daju svoje mišljenje Franjo Lucić, predsjednik ŽO HDZ-a, Ante Šolić, predsjednik GO HDZ-a Požega, Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan, Antonija Jozić, gradonačelnica grada Pleternice i Vedran Neferović, gradonačelnik grada Požege.

 - Ovdje se radi o bolesnoj želji da se demonstrira moć koju posjeduje ministar financija, nego o stvarnoj mogućnosti prikupljanja prihoda. Porezna uprava je cijelo ljeto zatvarala male dućane i poduzetnike, hvalila se svojim velikim uspjehom u naplati a rezultat je da je u prvih osam mjeseci prikupljeno 2,5 milijardi kuna manje prihoda nego u 2012. godini. Čini se da mali obrtnici i poduzetnici nisu baš toliki utajivači poreza – kaže Franjo Lucić, koji bita gdje su onda rezultati, jer unatoč povećanju poreznih stopa prihodi se smanjuju, ali ne i potrošnja države koja raste i već sada je prešla 13 milijardi kuna, a do kraja godine bit će i 17 milijardi veća od prihoda države.

 - Pitamo se zbog čega se inzistira na tome da su obrtnici i mali poduzetnici utajivači poreza i društveno sumnjive osobe. Gdje su ti naplaćeni prihodi onda. Sve ovo više liči na pokušaj ministra Linića da prikrije neuspjehe i propuste u vođenju javnih financija. prihodi su sve manji i manji a porezi sve veći i veći. Ministar se zadužuje kao na traci i ta zaduženja pokušava prikazati kao svoj veliki uspjeh. Neuspjeh u oživljavanju gospodarstva, pada proizvodnja, pada potrošnja, pada izvoz ali to ne zanima niti Vladu RH niti ministra. Previše je tih neuspjeha – ističe Lucić i traži da Porezna uprava svojim poreznim obveznicima više poštuje i njihova prava. Na ovaj način ministar Linić s ovim mjerama samo pokazuje svoje mišiće, a deficit će mu uskoro biti 17 milijardi kuna.