Ponedjeljak, 14 Listopad 2013 08:54

Od gradonačelnika zatražili hitan rebalans proračuna

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

SA SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Na prošloj sjednici  Gradskog vijeća Grada Kutjeva predsjednica  vijeća Josipa Miličević zatražila od gradonačelnika da se hitno pripremi prijedlog rebalansa proračuna. Od  23,2 milijuna kn planiranog ostvarenja proračuna za 2013. g. u prvih 6. mjeseci ostvareno je 2,6 milijuna kn, što je svega 12 % od planiranog ostvarenja.

 - Sasvim je jasno da je takav proračun neostvariv, da je nerealno planiran i može se reći predizborni. Izvorni prihodi i prihodi od imovine se smanjuju dok rashodi rastu nerazmjerno sa prihodima. Izostala je pomoć od strane EU fondova i države na koju se u velikoj mjeri oslanjalo pri planiranju proračuna što je neozbiljno. Grad je opterećen sa 2 milijuna kuna kredita i pozajmice, dok je dug prema dobavljačima  oko 2 milijuna kuna. Proračun se mora svesti u realne okvire, jer ovakvo stanje vodi  grad u krivom smjeru i prijeti opasnost od blokade – istakla je Josipa Miličević.

Donesen je zaključak da će se prijedlog rebalansa proračuna pripremiti u roku 10 dana i na sljedećoj sjednici će ići na raspravu i usvajanje.

Predsjednica Miličević apelira na sve građane koji su u postupku legalizacije, da je došlo do određenih propusta i pogrešaka na području Grada Kutjeva pri obračunu naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade u prostoru i da provjere svoja rješenja još jedan put i pogledaju da li je i kod njih došlo do takve pogreške, jer je primijećen određeni broj propusta prilikom obračuna naknade te su takva rješenja poništena nakon žalbe i izdana su nova  financijski umanjena rješenja.

Na sjednici je bilo riječi o stanju socijalne skrbi na području Grada Kutjeva o čemu je izvještaj podnio Ante Pavković. Povećava se broj zahtjeva za socijalnom pomoći, a ono što je zabrinjavajuće je veliki broj mlađih osoba. Problematika je posebno izražena kod staračkih domaćinstava koji žive sami. Na planu poboljšanja Socijalno vijeće će kroz Gradsko vijeće  u narednom periodu izraditi registar svih onih koji primaju pomoć po bilo kojoj  osnovi, a također će uvidom na terenu utvrditi stvarno stanje. Na području Grada Kutjeva pomoć prima 225 osoba.

Udruga Vinota zatražila je od Gradonačelnika i Gradskog vijeća da se očituju namjerava li Grad ispuniti svoj dio dogovora oko sponzorstva ovogodišnjeg Festivala. Također da se očituje namjerava li ubuduće financijski podržati Festival graševine i pjesme jer u suprotnom Udruga Vinota nema namjeru organizirati Festival u Kutjevu. Donesena je jednoglasna odluku da će Grad platiti dogovoreno sponzorstvo za ovogodišnji Festival i da će ubuduće prema svojim mogućnostima biti sponzor Festival koji je od velikog značaja za Kutjevo i njegovu promociju.