Ponedjeljak, 30 Rujan 2013 11:20

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad Ženama

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

OBILJEŽILI U FORUMU ŽENA SDP-A  -

 

 

PAKRAC - U spomen i stalno podsjećanje na tragičan događaj od 22. rujna 1999., kada su u prostorijama Općinskog suda u Zagrebu ubijene tri žene, u tijeku brakorazvodne parnice – sutkinja Ljiljana Hvalec, odvjetnica Hajra Prohić i supruga ubojice Gordana Oraškić, a teško ranjena zapisničarka Stanka Cvetković.

 

Od toga događaja prošlo je 14 godina. Hrvatski sabor je 2004. godine proglasio ovaj dan Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

 

Tijekom 2012. godine, sukladno Zakonu o zaštiti od nasilja u obitelji, podneseno je 14 762 optužnih prijedloga. Prekršajno je prijavljeno 17 976 osoba, od toga 14 444 muškog spola, a 3 532 ženskog spola. Evidentirana su 622 kaznena djela nasilničkog ponašanja u obitelji iz članka 215.a Kaznenog zakona. U 2012. godini policija je sucima nadležnih prekršajnih sudova predložila izricanje 13 587 zaštitnih mjera što je za 61% više u odnosu na 2011. godinu. Od ukupnog broja ubojstava, čak 52,9% počinjeno je u obitelji.

 

Od kada je donesen Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji (2003. i 2009.), broj žrtava kreće se između 14 500 i 22 200, od čega su žene žrtve u 64% do 71% slučajeva, ovisno o godini.

 

Želimo istaknuti da je Vlada RH potpisala ove godine Konvenciju Vijeća Europe o borbi protiv nasilja nad ženama, uključujući i obiteljsko nasilje te se očekuje i ratifikacija iste u Hrvatskom saboru.

 

Također ističemo važnost uvođenja obaveznih obrazovnih programa u sve stupnjeve obrazovanja, o demokraciji i ljudskim pravima, toleranciji, nediskriminaciji – uvažavanju različitosti, putem kurikuluma građanskog odgoja, ali i zdravstvenog odgoja te podržavamo ustrajnost nadležnog ministarstva u njegovom uvođenju u naš obrazovni sustav.

 

Dajemo punu podršku Vladi Republike Hrvatske u sustavnoj i dosljednoj primjeni Nacionalne strategije zaštite od nasilja u obitelji za razdoblje od 2011. do 2016. godine. Ističemo kako se od 2008. godine pruža financijska potpora i autonomnim ženskim skloništima za žrtve nasilja u obitelji koje vode organizacije civilnog društva, a ove godine su prvi put potpisani trogodišnji ugovori kojima se osigurava financiranje skloništa za žene i žrtve nasilja koje vode organizacije civilnog društva, čime se financijski osigurava rad skloništa i savjetovališta te time i povećava sigurnost smještaja žrtve.

 

Na kraju poruka svim sugrađankama i sugrađanima: "Ako vidite, čujete ili primijetite nasilje nad ženama ili u obitelji, nemojte šutjeti, prijavite nasilje na broj 192.  Možda ćete spasiti nečiji život!"

 

Priopćenje potpisuje predsjednica SDFŽ-a GO SDP Pakrac Mihajla Pavković.