Subota, 28 Rujan 2013 09:42

U Striježevici se obilježavao blagdan sv. Ilije

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE  -

 

POŽEGA – Vijeće srpske nacionalne manjine Požeško-slavonske županije reagiralo je tiskovnom konferencijom na članak pod nazivom „Praznik demokracije u Vukovaru“ u kojem se na kraju članka proziva politika srpske nacionalne manjine u RH i našoj županiji. U priopćenju koji je potpisala Kristina Čuljak, članica predsjedništva HSP Ante Starčević stoji „Politika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj svodi se na provokacije, orgijanja kao nedavno u Općini Brestovac u Striježevici kod biste Nikoli Demonji gdje su se pjevale četničke pjesme a ne na suživot i dobrobit svih građana.“

- Kako se ovaj tekst odnosi na nedavno organiziranu kulturnu manifestaciju povodom pravoslavnog blagdana sv. Ilije, koja je održana 2. kolovoza u mjestu Striježevica u prostoru Izletišta Jezero vlasnika Ivana Smojvira, koju su organizirali i nekoliko građana hrvatske nacionalnosti, dok je Vijeće srpske nacionalne manjine županije na njihovu molbu bilo samo pokrovitelj ovom događaju. Isti dan je na cintoru porušene pravoslavne crkve sv. Ilije, porušena u periodu 1941. godine, održana kratka liturgija povodom ovog pravoslavnog blagdana – rekao je zamjenik župana Miroslav Grozdanić, predsjednik vijeća.

Ova kulturna manifestacija prijavljena je nadležnoj PP Požega, predstavnici policije bili su stalno prisutni i nisu imali nikakvih primjedbi, niti prijava građana o bilo kakvom ekscesu, a kamoli na repertoar pjesama.

- Sama manifestacija je održana u demokratskom duhu i tolerantnom ozračju, na kojoj je bilo preko 500 građana, od toga barem 30% građana hrvatske nacionalnosti, a u večernjim satima i više, pa smo ponosni na ovakvu manifestaciju, jer ovako upravo doprinosimo suživotu i toleranciji na dobrobit svih građana u našoj županiji. Ponosni smo i na naše dosadašnje organizirane aktivnosti i kulturne manifestacije te na aktivnosti općinskih i gradskih vijeća. Prilikom održavanja i provođenja aktivnosti i kulturnih manifestacija imali smo značajnu prisutnost pripadnika većinskog naroda, ali i pripadnika drugih nacionalnih manjina, te predstavnika aktualnih vlasti te u svom radu imali i njihovu podršku i pomoć – rekao je Grozdanić te dodao da su ostali zatečeni i iznenađeni ovakvim pokušajima podmetanja i prikupljanja političkih poena, te zaključio – Bili bismo iskreno i još više iznenađeni kada bi ti isti na svojim kulturnim manifestacijama imali barem 10% građana srpske nacionalne manjine, a da ih ne demoniziraju i proglašavaju gostima u vlastitoj kući.