Četvrtak, 08 Veljača 2024 12:30

Hrvatska može biti primjer u zakonodavnoj zaštiti žena od nasilja

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

STRASBOURG - „Želim pozdraviti jučer postignuti sporazum Vijeća i Europskog parlamenta u pogledu zakona o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji i želim dati dobar primjer moje zemlje, Republike Hrvatske, koja je izmijenila Kazneni zakon. Uvedeno je novo kazneno djelo teškog ubojstva žene (femicid), kao i brojne druge mjere koje su unaprjeđene u korist žena i djevojčica. Hrvatska ovdje može biti primjer“, rekla je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak na raspravi o prioritetima EU-a za 68. sjednicu Komisije UN-a o statusu žena.

MEP Suncana GlavakNaglasivši da su prioriteti EU-a riješiti siromaštvo iz rodne perspektive, ojačati institucije i osigurati snažne mehanizme financiranja koji podržavaju te ciljeve, eurozastupnica Glavak kazala je da je ekonomsko osnaživanje i iskorjenjivanje diskriminacije temeljene na spolu na radnom mjestu i izvan njega također na vrhu dnevnog reda.

„Međutim, kakva je stvarna situacija? Prošlogodišnje izvješće UN-a upozorava nas da će nam, uz trenutnu stopu napretka, trebati do 286 godina da se zatvore praznine u pravnoj zaštiti žena, do 140 godina da se postigne ravnopravna zastupljenost žena na takozvanim pozicijama moći i – sada idemo unatrag. Prošle godine trebalo nam je 40 godina da se postigne jednaka zastupljenost žena i muškaraca u nacionalnim parlamentima, a došli smo na 47 godina. Pred nama su izbori pa neka to bude mjesto gdje ćete poduprijeti žene“, poručila je.

Eurozastupnica Sunčana Glavak ističe da je potrebno ubrzati napredak zagovaranjem sustava socijalne zaštite, pristupa javnim uslugama i održivoj infrastrukturi koji uključuju ravnopravnost, posebno kada je riječ o ženama u ruralnim područjima koje nisu u jednakom položaju.