Utorak, 31 Listopad 2023 08:31

Jesmo li aktivni sudionici u rješavanju ASK-a ili u Bruxelles idemo klimati glavicom i bespogovorno prihvaćati svaki prijedlog?

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

 - Za nas više nema sumnje da je Ministarstvo poljoprivrede podbacilo u gotovo svim aspektima kontrole afričke svinjske kuge (ASK). SDP-ov Savjet za poljoprivredu i hranu smatra kako je od početka trebalo blokirati žarišta i mobilizirati sve raspoložive snage na terenu (od veterinarskih inspektora do jedinica civilne zaštite i policije) te početi s eutanazijom svih svinja u žarištu infekcije i gospodarstvima u neposrednog blizini.

Istovremeno je trebalo uspostaviti glavni krizni stožer koji je trebao rukovoditi svim strateškim operacijama i biti spona između jedinca na terenu, lokalnih stožera i proizvođača svinja te komunicirati tijek događaja s javnošću. Iz svega dosad vidljivo je kako se Ministarstvo nonšalantno odnosilo s opasnošću od ASK-a još od vremena izbijanja u EU, posebno su vidljivi efekti loše edukacije proizvođača, ali i stručnih službi. Nije se utvrdio ni broj svinja na gospodarstvima u ugroženom području. Nedavno je taj proces započeo, sada su službe na terenu, ali to je prekasno. 

Kategorizacija farmi je objavljena 2019. godine ali bez edukacije uzgajivača. Posljedično, kategorije farmi na kojima se drže svinje i biosigurnosne mjere nisu bili ozbiljno shvaćeni u Hrvatskoj, unatoč činjenici da smo okruženi zemljama u kojima se ASK već bila ustalila. Da je popis gospodarstava na kojima se drže svinje bio proveden na vrijeme valjda bi se znao i broj svinja.

Sad se licitira s 50 tisuća svinja koje treba poklati, ali možda je taj broj i manji kako je nedavno izjavio pomoćnik ministrice Pavić. Svakodnevno iskaču nove svinje koje do sad nisu bile ni prijavljene. Sad bi naši stručnjaci eutanazirali na desetke tisuća zdravih svinja. Istovremeno zabranjuju klanje svinja za potrebe vlastite potrebe, a i sami znaju da će se virus smiriti tek kad se populacija svinja smanji.

„Strukturne reforme“ koje su vladajući proveli u tobožnjoj racionalizaciji troškova kojima su veterinarsku inspekciju odvojili od Uprave za veterinarstvo također dolaze na naplatu. Mjere koje se provode su konfuzne, često se mijenjaju i pod utjecajem su politike. Osim toga, teško se provode jer je zapovjedna linija nejasna. Svaka odluka se važe s potencijalnim učinkom na birače. Koliko li su se puta promijenile od izbijanja krize?

I kao šlag na tortu, od ponosno najavljenih 10 milijuna koje nam je EU odobrila, za sanaciju štete od ASK-a javno je obećano 5 milijuna eura, ali je u rebalansu proračuna predviđeno samo 3 milijuna. Istim je rebalansom osigurano 2 milijuna eura za Agroproteinku vrlog ministra vanjskih poslova. Agroproteinka ima ugovor za zbrinjavanje lešina koje treba neškodljivo ukloniti preradom pod visokom temperaturom i tlakom. U tom procesu nastaje tehnička mast koju tvrtka može prodavati na tržištu, a mesno-koštano brašno spaljuje se u cementarama.  

Javnost ima pravo znati u kojim cementarama završava taj proizvod koji se ne smije koristiti ponovo za hranidbu svinja u zemljama EU, ali u nekim drugim zemljama može se dodavati u smjese za svinje kao odličan izvor bjelančevina pa tako donijeti lijepu ekstra zaradu.

Ako nisu pokazali bar malo inicijative i predložili neki smisleni način upravljanja krizom ASK-a koji bi bio prihvatljiv u Europskoj komisiji, bilo bi poštenije da se maknu i prepuste posao nekom sposobnijem. U SDP-u postoje ljudi koji imaju odlučnosti, volje i znanja te koji ne bi oklijevali učiniti što se mora kako bi hrvatsko selo opstalo, naročito na osnovi svinjogojske proizvodnje. U našim očima to je jedan od najvažnijih segmenata hrvatske poljoprivrede - priopćili su iz SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu i hranu.