Subota, 28 Listopad 2023 08:53

Uz Europski tjedan rodne ravnopravnosti - Bolje društvo ne može postojati bez ravnopravnosti

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

U zadnjem tjednu listopada, Europski parlament obilježava četvrti po redu Europski tjedan rodne ravnopravnosti -

Jednakost i ravnopravnost su ukorijenjeni u političkom djelovanju Socijaldemokrata, i stoga koristimo ovu priliku da naglasimo što smo dosad činili u borbi za rodnu ravnopravnost u našem društvu, te što ćemo i dalje činiti, od simboličnih detalja do konkretnih zakonskih inicijativa.

U Hrvatskom saboru, klub zastupnika Socijaldemokrati vodi žena, a u vodstvu našeg Kluba parlamentarnih zastupnika, a i stranke, imamo jednak broj muškaraca i žena. Tako postavljamo primjer i drugima, kako u praksi činiti ono za što se zalažemo.

Pretprošle godine smo predložili izmjene Kaznenog zakona kako bismo uveli femicid kao zasebno kazneno djelo. Nažalost, vladajući su odbili tu inicijativu argumentima kako je tako nešto suvišno. Više desetaka ubijenih žena kasnije, shvatili su ipak da nije suvišno pa su ove godine i sami krenuli u takve izmjene Kaznenog zakona.

Uputili smo otvoreno pismo predsjedniku Vrhovnog suda Radovanu Dobroniću, naglašavajući potrebu za aktivnijim sudjelovanjem sudova u rješavanju problema rodno uvjetovanog nasilja. Sugerirali smo strože kazne za nasilnike i značajnije zaštitne mjere izmjenama sudske prakse. Iako je nakon toga Dobronić javnim istupima dao na znanje da se slaže kako su takve promjene potrebne – konkretna djela izostaju. Nastavit ćemo inzistirati.

Upozoravali smo, podsjećali, inzistirali nebrojeno puta, da Vladin ured napokon donose nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova s kojom se kasnilo ukupno 7 godina! Vlada je, na svoju sramotu, u konačnici odustala od nacionalne politike i donijela puno manje snažan dokument – Nacionalni plan – koji nije dovoljno suvisao za borbu protiv neravnopravnosti.

Uputili smo Hrvatskom saboru inicijativu za nazivanjem jednog od salona u Saboru po Savki Dabčević Kučar, kako bi uz sve „muške“ salone imali i barem jedan nazvan po ženi. Ta je inicijativa nedavno uspješno i realizirana. Nudili smo prijedlog zakona o pobačaju koji je sadržajno bio i iskorak u odnosu na znanstvena dostignuća u posljednjih 40 godina koliko je na snazi trenutni zakon, te je ispunjavao obavezu koju je Ustavni sud zadao Saboru, a što HDZ već dugi niz godina ignorira. Nažalost, vladajući su ga odbili, a drugačiji prijedlog koji bi bio u skladu s nalogom Ustavnog suda, nisu predložili.

Jedini smo Klub u Hrvatskom saboru i jedina stranka u Hrvatskoj koja ima svoj protokol za postupanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Temeljem službenog osvrta RH na Prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji tražili smo da se u RH uvede seksualni odgoj, kao što je Vlada sama i napisala da je potrebno, ali i to su glatko odbili, pokazujući još jednom nevjerojatnu razinu licemjerja.

Podržavali smo i inicijative drugih klubova na ovu temu, poput ukidanja PDV-a na menstrualne higijenske proizvode. Pokušavali smo poboljšati položaj radnica na hrvatskom tržištu rada putem amandmana na Zakon o radu, no ponovo smo naišli na prepreke od strane vladajućih. U suradnji s Uredom pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Veleposlanstvom Republike Irske, organizirali smo u Saboru predavanje skupini studenata o problemu neravnopravnosti u RH i Europi.

Uz bezrezervnu podršku Uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, također kontinuirano surađujemo s nevladinim organizacijama te nastojimo podržati sve inicijative civilnog društva koje imaju za cilj postizanje ravnopravnog društva u RH.

Unatoč opstrukcijama i nerazumijevanju s kojim se susrećemo od strane vladajućih, Socijaldemokrati će se nastaviti boriti, predlagati i osvještavati. Borba za ravnopravnost spolova je temelj našeg političkog djelovanja, jer vjerujemo da je ravnopravno društvo uvjet bez kojeg se ne može postizati napredak.

U vremenima kada svjedočimo eroziji društvenih vrijednosti i sve češćem izražavanju mržnje i nasilja u javnom govoru, kada se suočavamo s seksističkim ispadima čak i u Hrvatskom saboru, važno je ne odustati. Dokle god postoji jaz u plaćama, rodno uvjetovano nasilje, femicid i svi drugi oblici diskriminacije, nastaviti ćemo se boriti. Vjerujemo u bolje društvo, društvo koje ne može postojati bez ravnopravnosti - stoji u priopćenju Socijaldemokrata.