Petak, 27 Listopad 2023 09:32

Klub SDP-a predlaže izmjene Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o socijalnoj skrbi kojim sprječava da 570 korisnika ostane bez asistenta

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

Donesen je Zakon o osobnoj asistenciji koji je stupio na snagu od 1. srpnja ove godine. Sjetimo se svih komentara u javnom savjetovanju, njih 1.283 od kojih suštinskih i životnih, usmjeren na potrebe osoba s invaliditetom Ministarstvo nije prihvatilo.

Podsjetimo na amandmane koje smo uputili kao Klub zastupnika SDP- a, koji nisu prihvaćeni, a koji su usmjereni na postavku od koje Ministarstvo nije smjelo ni kretati u donošenje Zakona o osobnoj asistenciji, a to je prilagodba zakonskog prijedloga postojećim korisnicima i povećanje usluge i obuhvat korisnika, kako niti jedan postojeći korisnik ne bi izgubio osobnog asistenta.

Osnovne postavke koje smo predlagali su poticanje neovisnog življenja i sprječavanje institucionalizacije osoba s invaliditetom te osiguranje broja sati osobne asistencije prema individualnim potrebama korisnika.

Cilj je trebao biti izjednačavanje mogućnosti u svrhu što neovisnijeg življenja osoba s invaliditetom. Međutim, Vlada je predložila, a vladajuća većina donijela Zakon o osobnoj asistenciji koji usluge u sustavu socijalne skrbi vraća korak unatrag. I zbog Zakona Andreja Plenkovića postojeći korisnici čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja će izgubiti pravo na osobnog asistenta od 1.1. 2024. godine.

Andrej Plenković i ministar Marin Piletić ne doživljavaju ono što se u Saboru govori. Zamislite, od ukupnog broja od 6.000 statusa roditelja njegovatelja i njegovatelja, 570 korisnika ima osobnog asistenta. A pravi se toliki nemir, toliko se povrjeđuje osobe s invaliditetom i njihove obitelji, kao da se radi o 570 tisuća korisnika pa će pomoć njima državu dovesti do bankrota.

Ljudski život, potrebe djeteta s teškoćama ili osobe s invaliditetom nemaju cijenu i država je dužna pružiti sva prava i usluge propisane Zakonom o socijalnoj skrbi, osigurati provedbu zakona i donositi adekvatne zakone s posebnom brigom o najranjivijima.

Osobna asistencija je jedno pravo, a status roditelja njegovatelja sasvim drugo i ne možemo reći da se radi o dupliranju usluga kada Vlada nije sposobna organizirati sustav koji bi korisnicima osigurao ranu intervenciju, dostupne socijalne usluge, gdje bi uputili korisnike s ciljem socijalnog uključivanja.

Nisu prihvaćeni prijedlozi Kluba SDP-a prilikom donošenja zakona, ne provodi se Zakon o socijalnoj skrbi, provedba Zakona o osobnoj asistenciji pokazuje krajnju nebrigu o korisnicima, a roditelji njegovatelji ponovno najavljuju prosvjed na ulicama sa svojom djecom, tražeći svoja prava.

Propisana prava iz sustava socijalne skrbi su nedostupna, roditelji njegovatelji ih ne mogu ostvariti jer sustav nema resursa, nema dostupnih usluga na terenu, od rane intervencije, preko smještaja i rehabilitacije.

S obzirom na zahtjeve roditelja njegovatelja i njegovatelja, koje su nedavno uputili ministru Piletića, Klub zastupnika SDP-a je u postupku predaje izmjena dva zakonska propisa, Zakona o socijalnoj skrbi i Zakona o osobnoj asistenciji, kojima tražimo:

  • - Osiguravanje osobnog asistenta i osobama s invaliditetom o kojima brinu roditelji njegovatelji i njegovatelji.
  • - Omogućavanje zadržavanja statusa deset mjeseci nakon smrti njegovane osobe i njegovateljima, ne samo roditeljima.
  • - Usklađivanje novčane naknade s rastom plaća i inflacijom.
  • - Kontinuiranu psihološku pomoć u Obiteljskom centru njegovateljima od dana postavljanja dijagnoze ili nastanka invaliditeta.
  • - Ukidanje štetnih zapreka poput sastava članova kućanstava i osiguranje broja sati osobne asistencije prema individualnim potrebama korisnika.

Tražimo provedbu Zakona o socijalnoj skrbi, i to provođenje članka 66. koji njegovateljima jamči bolovanje i godišnji odmor te zamjensku skrb o djeci i drugim članovima, osiguranje smještajnih kapaciteta i širenje dostupnosti svih vrsta socijalnih usluga za osobe s invaliditetom.

Ukoliko se isti ne prihvate, buka koju smo imali priliku čuti u Saboru će se preliti na ulice, a solidarnost svih građana sa roditeljima njegovateljima i njihovom djecom će biti neupitna, jer za razliku od Vlade Andreja Plenkovića, građani imaju empatije prema svojim najranjivijima u društvu.

Ponovimo, od 1.1. 2024. godine 570 korisnika će izgubiti osobnog asistenta kojeg sada imaju, jer Vlada svojim zakonima oduzima prava, umjesto da ih proširuje, upozorila je u svom priopćenju saborska zastupnica SDP-a Martina Vlašić Iljkić.