Četvrtak, 19 Listopad 2023 09:08

Sloboda i pluralizam medija te profesionalno novinarstvo štit su demokracije

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

U Europskom parlamentu raspravljalo se o šestoj godišnjici atentata na maltešku novinarku Daphne Caruanu Galiziju te o borbi protiv dezinformacija i širenja nezakonitog sadržaja na internetu.

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak istaknula je važnost koju sloboda i pluralizam medija imaju u današnjem turbulentnom svijetu, jednako kao i profesionalnost u svijetu novinarstva.

MEP Suncana Glavak

I sama bivša novinarka, eurozastupnica Glavak upitala je zašto se već šest godina nakon stravičnog ubojstva Daphne Caruane Galizije, koje je uzdrmalo cijeli svijet, ništa nije dogodilo. -Njen život nije bio samo obična priča; ona nije bila samo novinarka. Bila je simbol hrabrosti, poštenja i neumornog zalaganja za istinu, ne samo za svoju zemlju, već za sve kolege. Bila je predana časti, transparentnosti i odgovornosti u javnom životu - podsjetila je eurozastupnica Glavak izrazivši nezadovoljstvo što pred lice pravde nisu privedeni krivci za smaknuće malteške novinarke.

Upravo profesionalno novinarstvo treba biti kompas u svijetu u kojem svjedočimo sve većem širenju dezinformacija i lažnih vijesti.

Osim pokušaja vanjskog upletanja, pojedinci i neorganizirane skupine namjernim zlouporabama također mogu interpretirati ili zloupotrebljavati informacije. Stoga odgovornost društvenih medija i tehnoloških divova nikada nije bila veća, što je prepoznato u Aktu o digitalnim uslugama.

„U borbi protiv dezinformacija, istina je naše najjače oružje. Kao društvo moramo biti budni, informirani i spremni braniti činjenice, pravdu i transparentnost. U eri smo informacijskog rata i taj prostor moramo učiniti sigurnijim. Odgovornost mora biti i na internetskim platformama što smo posebno regulirali brojnim zakonodavnim aktima. Govor mržnje, dezinformacije i fake news zahtijevaju informirane građane i tu naši mehanizmi moraju biti učinkovitiji“, ističe zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak.

U raspravi je posebno apostrofirano da se EU mora svim alatima boriti protiv zlouporabe internetskog prostora što je u uvodu naglasila potpredsjednica Europske komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova, posebno spomenuvši internetsku platformu X. Na raspolaganju su brojni mehanizmi kojima se to može učiniti. Međutim, govor mržnje, antisemitizam, veličanje bilo kojeg terorističkog čina nedopustivo je kako u stvarnom, tako i u internetskom prostoru.

Zaključeno je da će EU koristiti sve alate kako bi zaštitila svoje građane i mir te osigurala da internetski prostor i dalje bude prostor slobode mišljenja, ali i sigurosti.