Utorak, 17 Listopad 2023 08:58

Mjere za spas hrvatskog cvjećarstva

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

Naša Hrvatska, zemlja bogata prirodnom ljepotom i povoljnom klimom, suočava se s ozbiljnim problemima u industriji cvjećarstva. Gotovo 80% cvijeća na hrvatskom tržištu dolazi iz uvoza, što je poražavajuće kada se uzme u obzir da Hrvatska klimatski i na svaki drugi način ima preduvjete da bude ne samo samodostatna u proizvodnji već postoji i potencijal izvoza.

2019. proizvodnja cvijeća odvijala se na tristotinjak hektara, što već tada nije bilo dostatno za zadovoljenje domaćih potreba, a danas se cvijeće uzgaja na gotovo dvostruko manjoj površini. To je alarmantan pad koji zahtijeva odgovor od strane relevantnih institucija.

U Hrvatskoj postoji potencijal za uzgoj gotovo svih vrsta cvijeća i ukrasnog bilja, međutim ovaj sektor suočava se s nizom izazova. Rast cijena energenata, repromaterijala i transporta značajno utječe na profitabilnost proizvodnje. Proizvodnja rezanog cvijeća uglavnom je sezonskog karaktera, a nedostatak potpora dodatno otežava njihovu poziciju. Također tijekom nedavne pandemije, ova industrija doživjela je najveću krizu i pad zbog nemogućnosti prodaje svojih proizvoda.

Žalosno je što Ministarstvo poljoprivrede ne reagira adekvatno i ne prepoznaje potencijal ove grane industrije. Naši ljudi imaju iskustvo i znanje, ali potrebna im je podrška institucija.

Mi Socijaldemokrati zalažemo se za hitno djelovanje kako bismo podržali proizvođače cvijeća i osigurali rast i razvoj hrvatskog cvjećarstva i izvornih hrvatskih sorti. Ovdje je riječ o nasadima manjim od 1 hektara, stoga ne potpadaju pod poticajne politike EU, ali nacionalna politika ima prostora njih prepoznati i posebno ih nagrađivati.

Predlažemo slijedeće mjere:

1. Uvođenje posebnih mjera za cvjećarski sektor - Ministarstvo poljoprivrede treba raspisati Javni poziv za potpore isključivo za proizvođače cvijeća. Ovim bi se proizvođačima pružila posebna pažnja i podrška kako bi prebrodili trenutne poteškoće.

2. Izmjena Programa ruralnog razvoja kako bi se povećala sredstva namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji u odnosu na nepoljoprivredne djelatnosti. Trenutno je samo 27% ukupnih sredstava za Ruralni razvoj isplaćeno za poljoprivredne investicije, dok ostatak odlazi u nepoljoprivredne aktivnosti kao što su tehnička pomoć, poučne staze, vrtići i vatrogasni domovi.

Smatramo da će ove mjere pomoći oživjeti cvjećarsku industriju u Hrvatskoj i stvoriti mogućnost za njezin održivi razvoj. Imamo sve potrebne resurse za uspješan rast ovog sektora, a vrijeme je da djelujemo kako bismo postigli ravnotežu između uvoza i domaće proizvodnje cvijeća, očuvali radna mjesta te osigurali održivu i prosperitetnu budućnost za ovu granu poljoprivrede - stoji u priopćenju za medije koje šalju Socijaldemokrati.