Srijeda, 21 Kolovoz 2013 19:25

Vijećnici zgroženi dugom grada Kutjeva od 5 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(25 glasova)

ZA FINANCIJSKO IZVJEŠĆE GRADA KUTJEVA MEDIJI „SLUČAJNO“ NISU POZVANI NA SJEDNICU  -

 

VIJEĆNICI SAZVALI PRESICU DA UPOZNAJU GRAĐANE SA STVARNIM STANJEM FINANCIJA GRADA KUTJEVA

KUTJEVO – Vijećnici Gradskog vijeća grada Kutjeva koji obnašaju vlast u gradu Kutjevu ( vijećnici HDSSB, HDZ, HSS, HSLS, HSP AS, HSP i Nezavisni Ante Pavković) sazvali su presicu nakon sjednice na kojoj su konačno nakon višekratnog traženja dobili financijska izvješća o stanju financija grada Kutjeva. Na ovu sjednicu, suprotno dosadašnjoj praksi, mediji „slučajno“ nisu pozvani.

- Na žalost financijsko stanje je alarmantno i zabrinjavajuće. Situacija u kojoj se grad nalazi je potpuno drugačija od one koja je prezentirana javnosti u predizborno vrijeme kada se govorilo o 2 milijuna kuna u plusu dobiti. josipa portretKada smo napokon dobili tražene materijale o financijama grada, to je vjerojatno bio razlog zašto mediji nisu dobili poziv za tu sjednicu – kazala je Josipa Miličević, predsjednica Vijeća grada Kutjeva, koja kaže da su od 6 mjeseca i formiranja novog vijeća konstantno tražili od gradonačelnika Ivice Nikolića da dostavi stvarno stanje financija grada za koje su mnogi sumnjali da je potpuno drugačije od onoga što se tada iznosilo u javnost.

- Stvarno financijsko stanje grada Kutjeva je dug od 4 milijuna kuna, od kojih grad 2 milijuna kuna duguje dobavljačima, a dva milijuna kuna su kredit i pozajmice. Od 23,19 milijuna kuna planiranog proračuna za 2013. godinu, ostvareno 2,6 milijuna kuna do 30. lipnja ove godine, što ukazuje da je ostvarenje planiranog proračuna u najmanju ruku neozbiljno i znanstvena fantastika. Da bi se djelomično spasio ovogodišnji proračun potrebno je hitno reagirati, oformiti tim ljudi koji bi se bavio time i bar ostvarili dio projekata u slijedećoj godini – kaže Josipa Miličević, koja se zalaže za rezanje troškova, te navodi da se u rashodovnoj strani nalazi niz nepotrebnih i neobjašnjivih troškova, a to je 75 tisuća kuna za dnevnice za put u inozemstvo, 74 tisuće kuna za seminare i simpozije i dr. Njena bojazan je da će se dubljom analizom doći do još poraznijih rezultata i novih troškova koji do sada još nisu prikazani, a kako trenutno Državna revizija obavlja nadzor očekuje se i to mišljenje.

IMG 6963Nezavisni vijećnik Ante Pavković, koji se nalazi u vladajućoj koaliciji u gradu Kutjevu, čovjek s iskustvom sastavljanja nekoliko gradskih proračuna u prijašnjim razdobljima, navodi da je zakonska obveza dati polugodišnje financijske izvještaje, te ga čudi težak dolazak do ovih podataka. Vijećnici su željeli samo ukazati na tešku situaciju i ponuditi pomoć gradonačelniku Nikoliću za pronalazak izlaska iz teške situacije.

- Prihodi proračuna su znatno ispod planiranih, tek 17% od planiranog. Ili je planiranje bilo nerealno ili se nije učinilo dovoljno da se planirano realizira. Izvorni prihodi proračuna su u opadanju, smanjenje prihoda od poreza i doprinosa na sve manji broj radnika, smanjenje prihoda od koncesija na vađenje minerala, kamena i šuma, a u problemu su i ostvarenja prihoda grada od komunalnog doprinosa, naknade, uređenje građevinskog zemljišta. Nerealno je planirano i 5,8 milijuna kuna pomoći od centralne države i županije, što je do sada ostvareno samo sa 238 tisuća kuna – ističe Ante Pavković kojeg brine što je gospodarstvo sve slabije u Kutjevu i neće biti prihoda, a rashodi su već u prvih 6 mjeseci išli sa 40%, što je više nego duplo od prihoda u tom razdoblju. – To je prouzročilo samo dodatnu dubiozu, pa pored ovih 4,2 milijuna kuna koji su prikazani, mi u zadnje vrijeme imamo još 850 tisuća kuna kroz tekuće poslovanje, pa je u ovom trenutku minus grada Kutjeva preko 5 milijuna kuna. To je ozbiljna brojka, a još je važnije što se pozajmice grada vraćaju minimalno i da se stvarno pozajmica diže na pozajmicu, što ne ide u pravcu da će se uskoro riješiti problem – ukazuje Pavković koji smatra da su sada tek dobili sliku od onih 3,4 milijuna u plusu koji su u 5. mjesecu objavljeni u medijima, a sada samo nakon tri mjeseca došli do minusa od 5 milijuna kuna. Njega brine i veliki dug prema javnim poduzećima za struju, plin, vodne usluge, jer dolazi u pitanje ostvarenje osnovnih prava građana, te veliki dug prema izvođačima radova na komunalnoj infrastrukturi grada. On očekuje u rješavanju ovih problema i partnera s druge strane, gradonačelnika Nikolića, u cilju stabiliziranja proračuna.

Mato Ramić, vijećnik i predsjednik MO Bektež tražio je i prije da se dug specificira po dobavljačima, te se vidi kome se i koliko duguje, a kome su sve obveze plaćene. IMG 6962– Dugovanja su APP-u (114 tisuća), HEP-u (296 tisuća), HP (128 tisuća), Niskogradnja Jurčak (120 tisuća), Shimatzu (111 tisuća), Tekija (129 tisuća), Vodogradnja (305 tisuća), Zavod za prostorno planiranje (112 tisuća), su samo veći iznosi u listi dobavljača. Ja sam to znao i za vrijeme izbora, no to građanima Kutjeva moramo iznijeti, a naša dužnost je da učinimo sve da se situacija spasi i popravi – napominje Mato Ramić, koji naglašava da s popisa dobavljača nema duga samo onim tvrtkama koje su pratile gradonačelnika u predizbornoj kampanji, a sve ostalo je u velikom minusu.

- Činjenice pokazuju da je stanje alarmantno i da se nalazimo u raskoraku od 8,5 milijuna kuna koje su nastale u nekoliko mjeseci od predizbornog vremena do sada. Gradsko vijeće nudi suradnju kao partner da se zajednički nađe izlaz iz te dubioze. IMG 6961Za dijalog trebaju biti raspoložene obje strane i mi se i ovim putem nudimo, jer kada smo prihvatili da budemo vijećnici i da budemo u vlasti grada Kutjeva, prihvatili smo i određene odgovornosti. Zato smo dužni izvijestiti građane o ovako alarmantnom stanju financija u gradu Kutjevu – zaključuje Ivica Ribičić, vijećnik i predsjednik Kluba vijećnika koalicije koja obnaša vlast. Njega brine i to što se u zadnjih nekoliko godina vidi sve veći nesrazmjer razvoja grada Kutjeva i pojedinih naselja spram ostalih općina i gradova županije. Suradnja s Mjesnim odborima bi trebala biti bolja, jer se neka mjesta moraju postidjeti svoga slabog razvoja, kao Ciglenik, Gradište, Poreč.

Mato Ramić dodaje da je sramotno da u nekim naseljima ima još neasfaltiranih ulica, da nemaju kanalizaciju, a da se nakon nekoliko godina obećanja od kanalizacije napravi samo desetak metara da ne propadne građevinska dozvola.

 

Medij