Ponedjeljak, 12 Kolovoz 2013 19:14

Nisu uspjeli seljački prosvjedi u Požeštini

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

NAKON VIŠEDNEVNIH ODGODA SELJAČKI PROSVJEDI NA FEROVCU S TRI TRAKTORA  -

FEROVAC – Seljačke udruge Slavonije i Baranje već nekoliko dana prosvjeduju na cesti, no do sada im se nisu pridružili seljaci Požeštine. Oni su svoj izlazak na cestu najavili tek za ponedjeljak za 11 sati na poznatom Ferovcu od kuda je sve nekada počinjalo, ali prilično mlako, bar što se tiče nekada seljačkog tribuna Dragana Dukića. Taj prosvjed poslije je prolongiran za 14 sati, no tada zatičemo na Ferovcu tek grupu novinara i policije, te nekoliko promatrača i niti jednog traktora. Do 15 sati na Ferovcu se okupilo svega tri traktora i nekoliko nezadovoljnih poljoprivrednika.

 

IMG 6872

 - Ovo danas definitivno nije prosvjed, jer mi smo mišljenja da se kako je pozvao ministar poljoprivrede najprije iscrpe sve mogućnosti za dogovor. Mi želimo razgovarati, naš ministar ne želi doći nama u Slavoniju da s nama razgovara – kaže Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije, koji misli da od pregovora neće biti ništa, te da će sve ostati po starom, a to da od poticaja za koje su zakinuti neće biti ništa, a niti od veće cijene pšenice, jer te sve otkupljene pšenice više nema, sva pšenica iz silosa je već prodana po većoj cijeni.

 

Iz svega se može vidjeti ili jedno nejedinstvo seljaka, možda više nejedinstvo seljačkih udruga koje različito vide nastale probleme ili nejedinstvo oko vodstva koje je pozvalo u prosvjede i koje nema opću podršku. – Raskola nema, idemo dalje u prosvjede. Kod nas svatko ima svoj pristup i procjenu. Mi imamo puno naših članova koji se bave duhanom, stočarstvom koje iziskuje svakodnevni rad i zato kod nas prosvjedi nisu krenuli. Mislim da su ovi današnji pregovori s ministrima točka na i mi sada više nemamo tema za razgovore. Za sada nećemo ići na blokade a onda ćemo donijeti zajedničku odluku cijele Koordinacije seljačkih udruga Požeško-slavonske županije. Mi smo rekli i ostalim koordinacijama iz Slavonije i baranje da osmi mjesec nije za prosvjede, da nas ne bi netko optuživao da uništavamo turističku sezonu, naše građane. Mi smo išli na dijalog, međutim sada vidimo da dijaloga više nema – kaže Dragutin Dukić s malobrojnim prosvjednicima na Ferovcu, koji najavljuje skori prosvjed na koji će se okupiti 150 traktora.