Utorak, 16 Srpanj 2013 18:27

Cijena pšenice je uvjet opstanka poljoprivrednika

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KOORDINACIJA ŽUPANA PET SLAVONSKIH ŽUPANIJA -

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević bio je domaćinom koordinacije župana i njihovih zamjenika pet slavonskih županija, na kojoj se raspravilo i donijelo zaključke o nekoliko pitanja. Sastanku su prisustvovali i predstavnici razvojnih agencija Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije.IMG 5565

Zaključak sa sjednice je da se što hitnije održi sastanak s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom, na kojemu bi zajedno s predstavnicima seljačkih udruga i proizvođačima trebali donijeti odluku o cijeni pšenice. – Zbog vremenskih neprilika i nepogoda koja je zaustavila i žetvu na sedam dana mi smatramo da moramo pomoći našem seljaku. Bilo to kroz cijenu pšenice, bilo to kroz cijenu skladištenja, potpora i pomoć našem seljaku mora biti definirana – rekao je župan Alojz Tomašević.

Cijena pšenice trebala bi biti kao prošle godine, a resorni ministar mora sa svima dogovoriti tu cijenu. Naši OPG-ovi su u teškim situacijama i ako želimo spasiti situaciju moramo otvoreno razgovarati – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić. – Ministar bi trebao donijeti pravilnik o kvaliteti pšenice za otkup, a pravo rješenje mora se tražiti između proizvođača i otkupljivača. IMG 5566Donijeli smo i zakon o skladišnici no on još uvijek nije u punoj primjeni. Svi proizvođači bi trebali imati iste uvjete na tržištu u poslovanju, ne mogu se jedni dogovarati s drugima koliko će platiti, a da ministarstvo podržava takav način dogovaranja otkupljivača, jer ako ne reagira onda podržava njihov dogovor – dodao je zamjenik Osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak.

Raspravljalo se i o pitanju sanacija županijskih bolnica u kojoj su se našle sve slavonske opće županijske bolnice. – Stava smo da je ovo čisto političko IMG 5590pitanje iz kojega će samo proizaći još novi dugovi. To nije zapravo sanacija bolnica u cijelosti nego sanacija HZZO – rekao je župan Alojz Tomašević.

Posebno se raspravljalo i o korištenju fondova i sredstava EU po projektima koje rade županijske razvojne agencije. – Naše razvojne agencije nemaju potporu od države. Županije nemaju velike izvorne proračune za to, pa se traži da se osnuje jedan garancijski fond od strane ministarstava koji će odobravati i pomoći agencijama za ostvarivanje projekata – rekao je Alojz Tomašević.

Mi kao županije davali smo svoje prijedloge kako poboljšati uvjete za realizaciju financijskih sredstava iz EU fondova. Prisutna je sporost u organizaciji, slaba suradnja između ministarstava i naših agencija koja mora biti jača i bolja. Tražili smo i da se osnuje subregija pet slavonskih županija koje imaju iste probleme s razvojem gospodarstva. Želimo da se u zakonske okvire definira taj razvoj i da se osigura financijsko učešće za dobivanje projekata – istakao je Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.IMG 5582

Hrvatska će imati velika sredstva na raspolaganju što je veliki izazov za naše županije i korisnike sredstava. Moramo naći najbolje modele kako bi naši proizvođači što uspješnije koristili sredstva EU. Osječko-baranjska županija do sada je iskoristila preko 120 milijuna eura, imamo dobro iskustvo i sada je upitno da proširimo tu mrežu a ne da sredstva koriste jedne te iste udruge, jedni te isti korisnici, nego da uključimo što veći broj korisnika. No tu je pitanje projektiranja i financijskog učešća u projektima – rekao je zamjenik Osječko-baranjskog župana Željko Kraljičak.