Četvrtak, 11 Srpanj 2013 12:26

Svečanu akademiju povodom ulaska RH u EU

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POŽEŠKO SLAVONSKA ŽUPANIJA ORGANIZIRALA -

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju organizirao je Svečanu akademiju u Gradskom kazalištu Požega. Akademiji su nazočili saborski zastupnik Franjo Lucić, generalni vikar Požeške biskupije msgr. Josip Devčić, predsjednicaIMG 5058 Skupštine županije dr. sc. Mirela Mezak Stastny, zamjenici župana i vijećnici županijske Skupštine, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, gradonačelnici gradova i načelnici općina, čelnici političkih stranaka, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vojske, policije, kulturnih institucija, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, gospodarstvenici i poduzetnici.

Na početku nakon intoniranja himne koju su uz klavirsku pratnju prof. Miroslava majića izvele sopranistice IMG 4962Ivana Miletić i Marija Ticl, prikazan je film o dugoj, bogatoj povijesti i kulturnim znamenitostima Županije, koje s ponosom unosimo u Europsku uniju. U svom obraćanju ovom visokom skupu župan Alojz Tomašević je istakao da s ponosom ulazimo u Europsku uniju – Sjećamo se svih ovih blistavih trenutaka koje je naša županija prošla u svojih više od osam stoljeća, sa osobitom zahvalnošću i sjećanjem svih naših poginulih branitelja koji su svoje živote položili na oltar domovine za slobodu Hrvatske. Ona se ovih dana vraća u obitelj europskih naroda – rekao je Tomašević, nabrojivši sve čime se ponosimo i što unosimo u EU.IMG 5018

 - Povijesni put Hrvatske u EU bio je dugotrajan, često popraćen očekivanim i neočekivanim preprekama. Usporedo sa stvaranjem države stvarala se i ideja o europskoj budućnosti RH. Pred nama su sada prednosti, prava ali i obveze koje nas očekuju u europskoj obitelji. Ulaskom u EU suočit ćemo se sa velikom konkurencijom, ali ćemo imati na raspolaganju i 400 milijuna eura iz fondova. – istakao je saborski zastupnik Franjo Lucić i pozvao sve da se aktivno uključe u proces razmjene iskustava, osnaživanje naših kapaciteta i zajednički rad na pripremi projekata.

U glazbenom dijelu sudjelovao je Tamburaški komorni ansambl s dirigentom Sašom Botičkim koji je izveo narodnu skladbu Kolo u H-molu, poznati motiv iz filma Enricea Moriconea i skladbu „Slavonijo hoćeš li me svojim sinom zvati“ . Ivana Miletić izvela je „Na gondoli“ Ivana pl. Zajca a Marija Ticl skladbu „Serenada“ Josipa Hatza. U programu su sa spletom narodnih pjesama i kola sudjelovali članovi KUD Slavonija iz Jakšića i KUD Zagrađe.IMG 5007

Nekoliko skladbi a na kraju i dvopjev Eve i zrinjskog iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ izvode operni pjevači HNK Osijek, Sanja Uroić Ljutić i Vlaho Ljutić uz klavirsku pratnju Igora Valerija.

Zamjenik župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha pročitao je predloženu Deklaraciju Požeško-slavonske županije povodom ulaska RH u EU, koju će na slijedećoj sjednici usvojiti Skupština županije.

IMG 5073Na kraju uz klavirsku pratnju prof. Miroslava majića sopranistice Ivana Miletić i Marija Ticl izvode himnu Europske u nije „Odu radosti“.