Srijeda, 10 Srpanj 2013 11:48

Odluka komunalni doprinos 1 kn za m3 u legalizaciji

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

1. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA KUTJEVA -

KUTJEVO – Održana je prva sjednica Gradskog vijeća Kutjeva u novom sazivu pod predsjedavanjem Josipe Miličević. Na sjednici su prisegu položili vijećnici Ante Pavković i Stjepan Kordiš, te gradonačelnik Ivica Nikolić i zamjenik Deni Pavić.

Na postavljena vijećnička pitanja o stanju financija u gradu Kutjevu vijećnici nisu dobili potpun odgovor jer po riječima gradonačelnika Ivice Nikolića polugodišnji obračun još nije gotov. No po odgovoru stručnih službi situacija nije bajna jer grad prema dobavljačima ima obveze koje su do 30. lipnja iznosile 4,3 milijuna kuna. Dio od toga je kreditno zaduženje a ostalo su obveze prema dobavljačima i državi. Vijećnici tako nisu dobili niti izvješće o stanju financija u Turističkoj zajednici, koje je gradonačelnik Nikolić obećao za slijedeću sjednicu. Vijećnici su postavili pitanje kako to da u stručnim službama na njihove upite dobivaju odgovore da po nalogu gradonačelnika njima ne mogu dostaviti odgovore na njihove upite, što svakako daje do znanja da većina u gradskom vijeću neće moći uspostaviti potrebnu suradnju s gradonačelnikom i pet SDP-ovih vijećnika.IMG 5235111

Veliku diskusiju i prije svega protivljenje odluci koju je predložila većina vijećnika o smanjenju komunalnog doprinosa pri legalizaciji pružio je gradonačelnik Nikolić ocjenjujući takvu odluku nepravednom i lošom za gradski proračun koji će na taj način ostati bez dijela sredstava koja su u proračunu namijenjena za financiranje projekata. On smatra da je to politička odluka koja je donijeta još u predizbornoj kampanji te da nije pravedna u odnosu na one koji su već u postupku legalizacije platili komunalni doprinos.

Vijećnici SDP-HSU protiv smanjenja doprinosa za građane

Većinom od 10 glasova Odluka o 1 kn za komunalni doprinos po m3 u postupku legalizacije je donesena, ali uz 4 glasa protiv i jednog suzdržanog koalicije SDP-HSU. Obrazloženje vladajuće većine iz HDSSB-a, HDZ-a, HSP AS, HSS, HSP i nezavisnog Ante Pavkovića je da u ovakvoj krizi kada građani jedva preživljavaju ovakva odluka je pravedna i donosi znatno olakšanje građanima u postupku legalizacije. Iako neki od vijećnika nemaju objekte za legalizaciju jer su gradili legalno nisu bili protiv, jer na taj način omogućuju svim građanima da izvrše legalizaciju svojih objekata, a posebno veći broj doseljenika koji su doselili nakon rata na područje Kutjeva i sagradili krov nad glavom bez tada plaćanja obveza pri gradnji.