Utorak, 02 Srpanj 2013 14:21

Ispred Europskog parlamenta podignuta hrvatska zastava

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

Ispred sjedišta Europskog parlamenta u Strasbourgu svečano je u ponedjeljak prije početka plenarne sjednice podignuta zastava Republike Hrvatske, 28. članica Europske unije zajedno sa zastavom EU-a i uz izvođenje hrvatske i europske himne.

Prije podizanje zastava, kratkim govorima brojnim uzvanicima obratili su se predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Eurposkog  parlamenta Martin Schulz.parl1

"Danas je za Hrvatsku povijesni dan, dan radosti koji s Hrvatskom dijeli cijela Europa. Posebno je lijepo dijeliti tu radost u Zagrebu s hrvatskim građanima i ovdje u Strasbourgu, sjedištu Europskog parlamenta, gradu koji je simbol pomirenja i otvorene i ujedinjene Europe", rekao je Leko u kratkom obraćanju.

Istaknuo je da ovaj svečani čin znači da je Hrvatska ponovno zauzela svoje mjesto unutar europske obitelji nakon što je prošla dug i zahtjevan put transformacije i reformi.

"EU nije samo djelo politčkih vođa, nego i europskih građana i od danas i mi Hrvati preuzimamo dio odgovornosti za Uniju, čija postignuća trebamo čuvati i dalje razvijati", rekao je Leko, koji je Schulzu predao zastavu koja se vijori zajedno sa zastavama ostalih 27 zemalja članica i zastavom EU-a.

parl2Schulz je istaknuo da je ulazak Hrvatske poruka onima koji vjeruju da je gotovo s EU-om i s europskim integracijama. "To je krivo. Ideja da zemlje i narodi surađuju preko garnica u zajedničkim institucijama, znajući da smo zajedno jači, jest živa i nesporna. Ovo je trenutak koji pokazuje da je živa", rekao je Schulz, dodajući da je suradnja najbolje jamstvo za mir i prosperitet.

Lijepu našu i Odu radosti izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice sv. Juraj. Svečanosti podizanja zastava nazočno je bilo saborsko izaslanstvo, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i više povjerenika, novoizabrani zastupnici iz Hrvatske te brojni zastupnici EP-a.

Nakon svečanosti započela je plenarna sjednica na početku koje je predsjednik parlamenta Schulz pojedinačno, po abecednom redu, pozvao svakoga od hrvatskih zastupnika, rukovao se s njima i fotografirao.

Piše: RTL/HINA