Nedjelja, 19 Veljača 2023 09:18

8. susret Udruge Nezavisnih okupio nezavisne načelnike, gradonačelnike i župane

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

 – U Zagrebu je u petak i subotu održan osmi susret Udruge Nezavisnih, koji je okupio više od 70 nezavisnih župana, gradonačelnika, načelnika te gradskih i općinskih vijećnika s cijelog područja Hrvatske. 

Političari i dužnosnici okupljeni u ovoj Udruzi trenutno predstavljaju drugu najjaču političku snagu kad je riječ o lokalnoj i regionalnoj razini u Hrvatskoj. Stoga su se na ovom skupu osim stručnim temama bavili i razmjenom ideja s ciljem udruživanja i zajedničkim izlaskom na nacionalne izbore. 

Vodeći članovi udruge raspravljali su o perspektivama i budućnosti nezavisnih političkih aktera u Hrvatskoj. Sudionici su se složili kako su se u svojim sredinama i sa svojim rezultatima istaknuli kao ozbiljni pojedinci te da sigurno postoji značajan kapacitet za razmišljanje za idući iskorak na nacionalnoj razini na sljedećim parlamentarnim izborima. 

Udruga nezavisnih 3

 

Ideje o budućoj opciji koja bi trebala biti opcija promjena sadašnjeg sustava razmijenili su Marko Jelić župan Šibensko-kninske županije,  Filip Zoričić, gradonačelnik Pule, Ivan Janković, gradonačelnik Grada Gline, Petra Radić, načelnica Općine Podgora te Ante Dabo, gradski vijećnik u Gradu Novalji.

“Nezavisni obnašatelji izvršne vlasti nemaju stranačke resurse, izborni legitimitet su dobili svojim imenom i prezimenom, a konkretni rezultati ih jedino drže na političkoj sceni. Upravo konkretne reforme najviše nedostaju Hrvatskoj “, istaknuto je na skupu.

Na ovogodišnjem susretu osim spomenute panel- rasprave koja bi trebala nezavisnim dati nacionalni smjer, razgovaralo se i o tome kako reformirati javnu upravu Hrvatske. 

Svi panelisti složili su se kako je to područje koje vapi za preslagivanjem. Trebamo težiti prema racionalnijoj i funkcionalnoj javnoj upravi u kojoj stranačke iskaznice neće biti faktor zapošljavanja kao što je praksa u sadašnjem sistemu. U ovom panelu sudjelovali su renomirani stručnjaci u tom području kao što su dr. sc.  Dubravka Jurlina Alibegović s Ekonomskog instituta u Zagrebu, izv. prof. dr. sc. Mihovil Škarica, izvanredni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, doc. dr. sc. Ana Marija Sikirić Simčić s Ekonomskog fakulteta u Rijeci te Petar Lovrić.Udruga nezavisnih 1