Utorak, 15 Rujan 2020 10:51

Susret i razgovor s članovima SDP-a održao predsjednički kandidat Peđa Grbin

Ocijeni sadržaj
(22 glasova)

POŽEGA - U sklopu predizborne kampanje unutarstranačkih izbora u SDP-u, susret i razgovor s članovima i čelništvom SDP-a grada Požege i Požeško-slavonske županije održao je kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin. Zbog epidemiološke situacije susret je održan u dvorištu požeškog  središta SDP-a na terasi kafića, na otvorenom. Nakon što je Peđa Grbin  iznio svoje smjernice i planove za novi razvoj SDP-a uslijedila je rasprava s dosta pitanja i prijedloga.

 - SDP zadnjih godina nije dobro funkcionirao, zato što smo postali stranka koja je po mnogo čemu bila slična HDZ-u. Kada to kažem, mislim prije svega na klijentelizam koji je počeo kolati SDP-om i kada je često bilo bitnije s kim si dobar, a ne kakav si. Ivan Račan je svojedobno rekao da je SDP sve sličniji HDZ-u a to je katastrofa jer već i ovaj jedan HDZ je za Hrvatsku previše.

Ja ću voditi SDP u kojem će kriteriji za napredovanje biti jasni, to je rad, rezultati i to su ideje i vizije. Samo oni koji ispunjavaju te kriterije moći će napredovati bez obzira da li su dobri sa mnom, Mirelom ili Rajkom ili nekim trećim. SDP mora biti stranka u kojoj se rad vrednuje. SDP mora biti stranka koja uvažava različito mišljenje, koja je spremna čuti kritiku i unutar sebe i kritiku koja nam dolazi izvana, prije svega od naših građana, naših birača. Oni žele da SDP bude noviji i moderniji. SDP mora biti stranka koji se bavi stvarnim problemom građanki i građana i za njih nuditi rješenja. SDP mora i slušati. To je novi SDP za što se ja zalažem - istakao je Grbin koji se slaže sa članovima da se članarinu moraju plaćati svi, pa i iz rukovodstva stranke a ne da vuku dugogodišnje obveze. Članarina se može i ravnopravnije, po kategorijama rasporediti, posebno među umirovljenicima. Zalagat će se i da članarina u cijelosti ili većinom ostane u županijskim odborima, jer tamo su sredstva i potrebna za bolji i jači rad. To će možda motivirati i same članove da plaćaju članarinu.

Nisu vremena kada su volonteri raznosili letke i lijepili plakate, danas se to odrađuje na posebnim mjestima za plakatiranja što odrađuju tvrtke, više ide na jumbo plakate, a za to trebaju sredstva i županijskim organizacijama. SDP ima povjerenje u sve svoje članove, no oni koji se o to povjerenje ogriješe više ga neće imati. Nije za to da se svatko prima u SDP, ali nije niti za one organizacije koje nisu nikoga primile u članstvo već duže vrijeme. SDP će biti otvoreniji za pristup u članstvo, tražiti od članova da se aktiviraju, a vrednovat će se rad i rezultati rada u stranci.

Smatra da SDP na lokalnim izborima mora imati kandidate za lokalne dužnosnike, pa tako i u gradu Zagrebu. No grad Zagreb je specifičan i tamo je prioritet da se makne ovaj lik gradonačelnika.