Utorak, 22 Rujan 2020 09:57

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama objavljujemo priopćenje za javnost Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Požeško-slavonske županije koje nam je poslala predsjednica Mihajla Pavković.

Neka „novo normalno“ u svim područjima naših života budu nenasilje, sloboda, tolerancija, solidarnost i ravnopravnost žena i muškaraca!
U spomen na tri ubijene žene i jednu teško ranjenu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu te kao tužni podsjetnik na taj stravični zločin, počinjen 22. rujna 1999. godine, u našoj zemlji se obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava i Nacionalni dan. To ukazuje na raširenost fenomena rodno utemeljenog nasilja, njegovu brutalnost, činjenicu njegovog svakogodišnjeg porasta i nemogućnost njegova suzbijanja i slabu prevenciju. Socijaldemokratski forum žena SDP-a naglašava kako, iako odavno ratificirana, Istanbulska konvencija kao najsveobuhvatniji međunarodnopravni dokument koji definira što učiniti kako bi se rodno utemeljeno nasilje iskorijenilo, u Hrvatskoj još uvijek nije u punoj primjeni. Iako je Konvencija prvi dokument koji povlači pitanje odgovornosti države za počinjeno nasilje, Hrvatska ima i dalje uloženu rezervu na područje isplate odštete žrtvi. Stav Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a je i danas isti – sve dok država ne krene isplaćivati žrtvama odštete za propuste koje je u njihovoj zaštiti učinila nedovoljnim činjenjem svojih institucija, neće biti pomaka. Ukazujemo i osuđujemo veliki i prisutan problem blagih kazni i u kaznenom i u prekršajnom sudovanju, te tražimo oštar odgovor na nasilje te prekid sudske prakse koja traži olakotne, a ne otegotne okolnosti počinjenja nasilja. Korijeni i uzroci rodno utemeljenog nasilja nalaze se u patrijarhalnoj kulturi punoj stereotipa „muževnosti“ i „ženstvenosti“. Rodne uloge dodijeljene u glavama onih koje na žene gledaju kao neaktivne, prestrašene i podčinjene, a na muškarce kao aktivne, dominantne i borce, uzrokuju diskriminaciju žena i nejednako postupanje u svim segmentima života, a tako posljedično i nasilje. I zato je borba protiv rodnih stereotipa, ujedno i borba protiv nasilja. Iskorjenjivanje rodnih stereotipa pitanje je društvene odluke i opredjeljenja izgradnje društva koje počiva na jednakim pravima sviju koji u njemu žive. Socijaldemokratski forum žena SDP-a borio se, bori se i nastavit će se boriti protiv rodno utemeljenog nasilja, tradicionalno podijeljenih rodnih uloga, predrasuda, patrijarhalne kulture, nejednake podjele društvene moći i diskriminacije. Neka „novo normalno“ u svim područjima naših života budu nenasilje, sloboda, tolerancija, solidarnost i ravnopravnost žena i muškaraca!