Utorak, 12 Travanj 2016 23:21

Otvorena izložba Ivana Štimca "Materijali u službi slikarske djelatnosti"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DANI OTVORENIH VRATA HRVATSKE AKADEMIJE ZNANOSTI I UMJETNOSTI -

POŽEGA - Prigodom manifestacije Dani otvorenih vrata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad HAZU otvorio je svoja vrata svim posjetiteljima. Za sve posjetitelje postavljena je izložba pod nazivom "Materijali u službi slikarske djelatnosti" autora Ivana Štimca. Izloženi pejzaži, portreti, mrtva priroda, vedute izrađeni su u raznovrsnim tehnikama, od grafitne olovke, tuša, pastela sve do srednjovjekovne tempere.

- Slikar, grafičar i restaurator, Ivan Štimac najznačajniji dio svog života proveo je u Požegi. Zašto kažemo najznačajniji? Zato jer je upravo u vrijeme kada je živio i radio u našem gradu stvarao ne samo likovna djela nego i obitelj. Ne zanemarujući njegov dar za slikarstvo, školovanje u Školi za primijenjenu umjetnost, posao restauratora za zidno slikarstvo u HRZ u Zagrebu, njegov rekli bismo najosobniji likovni rad osniva se u sredini koja ga je okruživala. Ona mu je dala ono najbolje što je obilježilo njegovo slikarstvo. U to vrijeme naslikao je i grafički izradio svoje najbolje portretne radove. Motivi njegovih slika i crteža bili su vezani uz obitelj, prijatelje, likove grada Požege. Neki od njih poetično crtani olovkom, drugi realistični, poznati manjem krugu njegovih prijatelja i poznanika, sada se prvi puta izlažu. Raspon njegovog stvaralaštva je velik i ukazuje na slobodu pristupa motivu i tehnici, ali i slikarstvu i crtačku lakoću koja je karakteristična za slikarstvo slobodnih umjetnika. Pejzaži su nezaobilazni dio sredine koja ga je okruživala, s jedne strane brdski motivi, a s druge strane ravničarski. I njima je dao toplinu i mekoću koju je očito tada u novoj sredini osjećao. Istina njegovo pejzažno slikarstvo je onakvo kakvim ga je on sam kao čovjek vidio, a kao slikar naslikao - rekla je na otvorenju izložbe Lidija Ivančević Španiček iz Gradskog muzeja Požega.

- Odmalena sam bio znatiželjan i volio razne materijale. Radio sam na terenu i ne znam kako sam uopće našao vremena za slikanje. Nikada nisam ušao kolotečinu, i nisam rob vlastitog stila. Ja nemam svoj stil i mislim da je to dobro, sve mi je drugačije, svaka moja slika je posebna. Sada sam u mirovini, i imam na raspolaganju 24 sata na dan i budući da vidim kako na mojim slikama nije bila dovoljno zastupljena boja i malih su formata, sada ću raditi na većim formatima i s otvorenim bojama. Sve ovo bio je samo veliki trening. Od svakog crteža može se napraviti cijeli ciklus na određenu temu. Imam puno posla i da imam tri života ne bih potrošio sve ideje koje sam ovdje načeo - rekao je Ivan Štimac.

Ivan Štimac rođen je 1947. godine u Zagrebu gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti, plošni odjel, odsjek za zidno i ostalo slikarstvo. Radni vijek proveo je u dvije ustanove, Muzeju Požeške kotline u Požegi i u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Kao viši konzervator - restaurator obavljao je poslove pretežno na sakralnim objektima. U Požegi je restaurirao gotičke freske u crkvi sv. Lovre te je samostalno restaurirao sliku „Sv. Juraj u borbi sa zmajem“ autora Miroslava Kraljevića koja se sada nalazi u Gradskom muzeju u Požegi.

Izložba ostaje otvorena do 10. svibnja 2016.

Tekst/foto: Vanja Protić