Petak, 15 Travanj 2016 11:13

Obilazak izložbe uz pite od sira i trbušni ples

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DODATNIM AKTIVNOSTIMA SKRENULI PAŽNJU NA IZLOŽBU „POŽEŠKI SANDŽAK U OSMANSKOM CARSTVU“ -

POŽEGA – Da bi građanima skrenuli pažnju na Izložbu „Osijek i šira okolica u Osmanskom carstvu“ koja posebno obrađuje i Požeški sandžak Gradski muzej Požega upriličio je dodatne aktivnosti i pripremio niz zanimljivog i atraktivnog programa. Za brojne posjetitelje ulaz je na izložbu bio IMG 6723besplatan, a uz stručno vodstvo autorice izložbe prof. Ljiljane Marić saznali su i dosta novih podataka i neke nove priče.

Kako je na otvorenju izložbe veliko zanimanje izazvao nastup trbušnih plesačica, koje su najzornije dočarale ljepotu i bogatstvo plesa u haremima, hanovima i kavanama, članice Plesnog studija Excite ponovno su počastile posjetitelje svojim nastupom. One su dio napornih treninga prikazale podno požeških bolta i u izložbenoj dvorani. Zainteresirani posjetitelji mogli su se i sami okušati u nekim plesnim pokretima uz instruktorice plesa.

Kako je jedno od lijepih nasljeđa koje smo dobili i zadržali od gotovo dva stoljeća turskog boravka u našim krajevima, mnoštvo hrane, posebno slastica, ali i kave, posjetiteljima su bile ponuđene pite sa sirom. Vrijedno osoblje Hotela Grgin Dol, mladi kuhar Domagoj Kahanek i iskusna šefica Marijana Pranjić prikazali su kako se razvlači tijesto za pite, nadjeva pita, te konačno pripremili i ispekli odličnu pitu sa sirom. Pita je uz sve pohvale posjetitelja brzo nestala iz tepsija čiji naziv nam je također ostao od osmanlijskog boravka.

Tekst/foto: Vladimir Protić