Utorak, 12 Travanj 2016 15:13

Okrugli stol, svečana sjednica i smotra kulture Mozaik

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OVOG TJEDNA OBILJEŽAVA SE DAN POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE I 806. GODINA POSTOJANJA ŽUPANIJE -

POŽEGA - Ovog tjedna očekuje nas nekoliko događanja povodom obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije. Program počinje 13. travnja svečanim otvaranjem Centra zdravlja Zavoda za javno zdravstvo, simbolično u 5 do 12 sati, Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević ističe da će novi centar za prevenciju i liječenje prekomjerne težine biti smješten u novom prostor u sklopu Zavoda za javno zdravstvo. Građani mogu saznati više o bolestima srca i krvnih žila te kao ih prevenirati i promjenom stila života smanjiti rizike. Napominje da na području naše županije po smrtnosti od tih bolesti zauzimamo visoko četvrti u državi, što svakako opravdava IMG 6436otvaranje ovakvog jednog centra.

U srijedu od 18,00 sati održat će se i Okrugli stol “Vojna operacija oslobađanja zapadne Slavonije 1991. godine” u prostoru Županijske vijećnice. - Pokrenuo sam inicijativu i možda je sada sazrelo vrijeme da vratimo u 1991. godinu i ovu ratnu operaciju u povijesni kontekst stvaranja domovine Hrvatske. Predsjednicu sam zamolio aktom da uspostavi medalju “Zapadna Slavonija” kao oblik zahvale svima koji su u vrijeme kada je Hrvatska bila nepriznata dali svoj dragovoljni doprinos u ratnim zbivanjima. To nisu nove beneficije već samo veliko ljudsko hvala. Na predavanju očekujemo desetak hrvatskih generala iz Generalskog zbora te dolazak ministra branitelja i ratnih zapovjednika gdje ćemo upravo razgovarati te odaslati jedan zajednički zaključak o valorizaciji tog doba – najavio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević zadovoljan što je predsjednica RH prihvatila prijedlog o novoj medalji.

Središnja svečanost održat će se 14., travnja, a započinje polaganjem vijenaca podno Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu 123. brigade i svetom misom u Katedrali sv. Terezije Avilske. Nastavlja se od 13,00 sati u Gradskom kazalištu Požega gdje će se održati svečana sjednica Županijske skupštine. Dodijelit će se i ovogodišnja priznanja IMG 6443zaslužnim pojedincima i kolektivima. - Ove godine slavimo 806 godina županije, čime je to jedna od najstarijih županija na prostoru Hrvatske. Očekujemo i visoke goste na našoj proslavi, izaslanica predsjednice RH bit će ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović s kojom ćemo uoči svečane sjednice Županijske skupštine održati sastanak na kojem će biti nazočni svi gradonačelnici i načelnici općina, s osnovnim temama i problemima lokalne uprave i samouprave. Naš stav je da smo protiv ukidanja i županija, i gradova i općina, a također smatramo da županije moraju biti decentralizirane i ojačane. Ili ćemo dobiti pravo upravljanja i time i odgovornosti, ili ovakav model neće biti prihvatljiv jer na županije s ne mogu prebacivati samo obveze bez financija – istakao je župan Tomašević.

Program obilježavanja zaključit će kulturna smotra 5. Županijski kulturni mozaik, koji se ove godine održava u subotu 16. travnja u Školskoj sportskoj dvorani OŠ “Dragutina Lermana” u Brestovcu. Sudjelovat će ukupno 25 raznih udruga u kulturi s oko 500 sudionika. – Nastupit će 12 folklornih skupina koje njeguju slavonsko tradicijsko blago, tri Češke besede, skupine koje njeguju suvremeno plesno stvaralaštvo, povijesne postrojbe, likovne udruge i ostali. Za ovaj bogati program ulaz je besplatan, a najbolji od KUD-ova u koreografiranom i izvornom folkloru dobit će pravo nastupa na državnim smotrama – ističe Ana Pirović, tajnica Zajednice kulturnih udruga županije.

Tekst/foto: Vladimir Protić