Utorak, 12 Travanj 2016 10:10

Dizajn za inkluziju – dizajn koji čini razliku

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZLOŽBA U KNJIŽNICI POŽEŠKE GIMNAZIJE -

POŽEGA – Proteklog tjedna u knjižnici požeške Gimnazije otvorena je izložba na kojoj su izloženi proizvodi i rezultati nastali na radionicama projekta Dizajn za inkluziju održanog u Požegi u siječnju ove godine.

IMG 5911Projekt se provodi uz 94% financiranje Europske unije, a vrijednost projekta je 144 tisuće eura. Obraća se nezaposlenim osobama s invaliditetom i lokalnoj zajednici u Požeško-slavonskoj županiji i provodi se u partnerstvu s Gradom Požegom i „MI“ Udrugom roditelja djece s posebnim potrebama te u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom. Glavni je cilj projekta doprinijeti promicanju društvene uključenosti osoba s invaliditetom te povećati njihovu zapošljivost kroz razvoj vještina. Projektom se također nastoji potaknuti sudionike na aktivan pristup tržištu rada, kao i povećati razinu društvene uključenosti promicanjem njihovog rada i sposobnosti u zajednici.

Profesionalni dizajneri iz deset zemalja na radionicama u Požegi u siječnju surađivali su s IMG 5934volonterima i osobama s invaliditetom na osmišljavanju i izradi proizvoda koji se oslanjaju na kulurno i povijesno naslijeđe grada Požege.

- Radionica projekta Dizajn za inkluziju u Požegi temelji se na modelu koji je prvi put uspješno proveden u Sarajevu u lipnju 2009. godine. Iako organizirane u različitim kontekstima, radionice su imale isti cilj – iskoristiti mainstream dizajn udružen s procesom inkluzije kako bi se strateški promijenio položaj organizacija kojima upravljaju, koje zapošljavaju ili obrazuju društveno marginalizirane skupine. Sljedeća faza je napraviti strategiju kako ćemo ove proizvode plasirati na tržištu, kako da ova velika kreativna energija bude realizirana, a prihod da ide u Udrugu MI – rekla je Rosana Besednik, voditeljica projekta.

IMG 5926- Željeli smo proizvesti obiteljske proizvode koji mogu prezentirati Požegu, a biti i izvor prihoda za pomoć ljudima s posebnim potrebama jer je socijalna interakcija važna za mlade ljude. Cijela situacija u Požega i podrška koju smo dobili od sviju je upravo ono što je prekrasno kod ovog projekta. Požega je po tome izuzetna, jer su svi željeli s nama surađivati, u toj mjeri to još nismo susretali. Izložba je rezultat ne samo individualnog rada i dizajnera, već je najvažnije to što smo radili zajedno – rekla je Julija Casim, profesorica na Institute of Technology u Kyotu, svjetski poznata dizajnerica.

Povodom proslave 70. godišnjice rada Britich Council izložba „Inkluzivni dizajn“ je u ožujku bila postavljena u prostorijama Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu bila ponosni sudionik izložbe „Inkluzivni dizajn“, a potrebno je istaknuti kako je crvenu vrpcu na otvorenju izložbe presjekao IMG 5889Princ od Walesa Charles kojeg se posebno dojmio tabure i tepih od špage koji je isplela požeška majstorica rukotvorina Gordana Malbašić.

Izložba u Gimnaziji u Požegi otvorena je do 4. svibnja.

Tekst/foto: Lana Protić Malbašić