Ponedjeljak, 04 Travanj 2016 13:54

Grimmove bajke su ipak za odrasle

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO GRADSKO KAZALIŠTE NAJAVLJUJE PREDSTAVE U TRAVNJU -

POŽEGA – Gradsko kazalište Požega u travnju najavljuje bogati kazališni program s nekoliko predstava i gostovanja na požeškim daskama. Sve počinje već 8. travnja od 20 sati, kada je najavljena premijera Kazališne amaterske družine požeškog kazališta i predstave „Grimm je ZA odrasle“.

IMG 5836- To je prvijenac našeg SKADA, a riječ je o nadaleko poznatim Grimmovim bajkama koje možda nisu tako nevine kako su prikazane u raznim slikovnicama i pričama za djecu. Pred nas su stavljeni razni prijevodi gdje su okrutnosti i razbojstva svedeni na minimum, kako bi to najmlađe uši mogle slušati. Ovim projektom uz komičan, surov i pomalo naivan način pokušali smo dočarati ono što je izbačeno, ublaženo i uljepšano. sad koliko je Grimm za djecu ili odrasle to je na gledateljima da zaključe – istakao je v.d. ravnatelja kazališta Dario Hak, koji navodi i tko sve sudjeluje u cijelom projektu i predstavi. Igraju Maja Smoljanović, Kornelija Marks, Lidija Lucić, Marina Polgar, Branislav Stojaković, Jasna Čmelar, Monika Kostić, Anita Ivičić, Kazimir Semunović, Alen Laura i Anabela Sulić.

Već 9. travnja u 20 sati slijedi u kazalištu projekcija filma „Dobar san“ redatelja Branka Ištvanića. Riječ je o potresnom, intimnom i divljem dokumentarcu koji proučava događaje iz vremena s početka rata u Hrvatskoj i dolazak mladog francuskog dobrovoljca Jeana Michela Nicoliera u Hrvatsku i njegovu borbu i tragiku obrane grada Vukovara. Na kraju i njegovu mučeničku smrt na Ovčari. Sve je prikazano uz emotivnu vizuru njegove majke koja traga za informacijama kako bi došla do posmrtnih ostataka svoga sina te ga dostojno pokopala.

Gradsko kazalište Zorin dom iz Karlovca i glazbena grupa „Karlovački pelivaneri“ predstavljaju predstavu „Karlstadt kunst Cabaret“ koja je na programu 15. travnja od 20 sati. Redatelj je Peđa Gvozdić, glumi 12 glumaca, a predstava dočarava na duhovit i zabavan način kako su Karlovčani preživjeli sva povijesna previranja od 1. i 2. Svjetskog rata, Domovinskog rata i ulaska Hrvatske u EU. To je jedna smiješna strana karlovačke povijesti s porukom „Svi putovi vode u Rim a vode kroz Karlovac“.

Tekst/foto: Vladimir Protić