Ponedjeljak, 28 Ožujak 2016 12:14

Uz crkvene predmete iz katedrale i drugih crkvi bit će izložena i suvremena umjetnost

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

USKORO OTVARANJE DIJECEZANSKOG MUZEJA POŽEŠKE BISKUPIJE -

POŽEGA – Ovih dana završeni su građevinski radovi na novom Dijecezanskom muzeju Požeške biskupije smještenom odmah uz katedralu sv. Terezije Avilske. Nova je to zgrada koju je u nedovršenom stanju kupila Požeška biskupija i namijenila je za muzej, a sada se u zgradi radi unutrašnje uređenje postava.

DSC 0052- U tijeku su radovi na izradi opreme koja je potrebna za postavljanje pojedinih predmeta u muzej. U njemu će biti izloženi predmeti koji su prikupljeni u Požegi, napose u crkvi sv. Terezije, sadašnjoj katedrali, koja ima ne samo predmete iz svoga života nego i predmete nakon ukinuća Isusovaca koji su bili u kolegiji. Zatim predmeti koje su imali Pavlini za vrijeme desetgodišnjeg boravka ovdje u kolegiju. Onda su tu predmeti iz dobrog dijela župa sadašnje Požeške biskupije. To su predmeti u tekstilu, liturgijski predmeti, premeti od metala, knjige, slike i kipovi koji su nekada bili u našim crkvama. U zbirci su i predmeti od 15. stoljeća pa nadalje, ali iz ovog prostora. Predmeti su za vrijeme otomanskog carstva ovdje uništeni, pa nemamo mnogo srednjevjekovnih predmeta. Ovi najstariji predmeti svjedoče nam o 15., 16., i 17. stoljeću, a nakon 18. stoljeća, nakon osmanlija zbirka je puno bogatija. Posebno je raspjevana zbirka iz 19. stoljeća, a onda malo skromnija iz 20. stoljeća jer smo imali prvi rat, a bilo je i siromaštvo kada se nisu mogli nabavljati predmeti. Onda je došao komunizam kada nije bilo sakralnog umjetničkog stvaranja. To je sakralna zbirka – kaže požeški biskup msgr. Antun Škvorčević, koji IMG 4888najavljuje otvaranje Dijecezanskog muzeja za 10. lipnja.

- Postoji i druga zbirka suvremenih majstora i umjetnika u kojoj su putem donacija prikupljeni predmeti, slike i kipovi od umjetnika Ive Dulčića pa do više drugih umjetnika, neki su još i živući. Htjeli smo kroz tu zbirku suvremene umjetnosti ovdje u Požegi svjedočiti ono što je stvorio duh u Hrvatskoj u novije vrijeme i to autora koji imaju određenu težinu po prosudbi znalaca umjetnosti. Taj krajnji postav muzeja nadopunit će ono što u Požegi imamo i služiti djeci i mladima da kroz te predmete mogu opipati kojem kulturološkom krugu pripadaju i kojem duhovnom identitetu se nastoje izgrađivati u katoličkim školama – pojašnjava biskup Škvorčević, te ujedno najavljuje i 12. lipnja predstavljanje monografije o Ivi Dulčiću, povodom 100-te obljetnice njegovog rođenja.

- Zašto baš u Požegi, zato jer ovdje u muzeju imamo gotovo 50-tak njegovih djela te je Požega postala referentni centar s obzirom na njegovo umjetničko stvaranje. Tom prilikom održat će se i okrugli stol o toj obljetnici njegova života – najavio je biskup Škvorčević.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić