Srijeda, 09 Ožujak 2016 11:15

Književnicu Marinu Vujčić dočekale samo žene

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NEOBIČAN KNJIŽEVNI SUSRET U POŽEŠKOJ ČITAONICI UZ MEĐUNARODNI DAN ŽENA -

POŽEGA – Jedan pomalo poseban i neobičan književni susret odigrao se u prepunoj Čitaonici požeške Gradske knjižnice, na koji su u gledateljstvo pozvane samo žene, suradnice knjižnice i žene prijateljice djelatnika knjižnice s ciljem zahvale za osobna i profesionalna iskustva u protekloj godini. Na ovom susretu gostovala je književnica Marina Vujčić, prof. hrvatskog jezika i književnosti iz Zagreba, vrsna je stilistica elegantnog rukopisa kojim hrabro problematizira ozbiljne teme stvarajući intimističku prozu problemski posve korespondentnu vremenu u kojemu živimo i životnim iskušenjima i mrakovima s kojima se svakodnevno suočavamo. Na objavljivanje se pripremala dugo i temeljito, a sve vrijeme je vrijedno pisala, objavila nešto iz dječje književnosti.
Roman prvijenac “Tuđi život” objavila je 2010., tiho i bez velikih očekivanja. Priča romana govorila je o zagrebačkoj lektorici, koja započinje pisati scenarij za sapunicu. I najednom se život, u nekom blagom, lakom prijelazu, počinje pretvarati u sapunicu, tako da se više ne zna što je stvarnost a što bajka, i s koje se strane ogledala što događa. Ubrzo izlazi drugi roman „A onda je Božo krenuo ispočetka“ a njezine drame "Sretan kraj" i "Čekaonica" uvrštene su 2008. i 2010. godine u uži izbor na Natječaju za dramski tekst "Marin Držić" i preporučene za izvođenje hrvatskim kazalištima. "Čekaonica" je postavljena 2012. godine u Kazalištu AKO. Za dramu "Umri ženski" dobila je 2014. godine treću nagradu. Za roman "Susjed" Marina Vujčić nagrađena je nagradom VBZ-a i Tisakmedije za najbolji roman 2015.

- Ovdje sam u Požegu, u kojoj nisam do sada nikada bila, došla predstaviti svoj rad. Nakon dobitka nagrade VBZ-a u šest mjeseci izašla su još moja tri romana. Sada na Dan žena koristim priliku da predstavim sve moje što je izašlo u posljednjih nekoliko godina. Moja tematika i zajedničko svim mojim romanima je unutrašnji svijet i čovjekova samoća, različito od romana do romana kako se ljudi nose s tim. Ova tri romana koja su izašla u šest mjeseci ja sam pisala preko dvije godine, a objavljivanje je svakako potakla ova nagrada – rekla je Marina Vujčić te dodaje da je samo na romanu „Mogla sam to biti ja“ koji je objavljen u rujnu 2015. godine stvarno radila dvije godine. – To možda sada zvuči, tri romana u šest mjeseci, no njihovo stvaranje je trajalo. Uz Dan žena dajem poruku svim ženama, neka u životu nastoje raditi ono što vole, jer to je jedina formula koja daje unutrašnje zadovoljstvo i uspjeh.

Kako piše i što za nju pisanje znači Marina je odgovorila u jednom razgovoru „Književnost je moja zavjetrina od stvarnosti, bez obzira je li riječ o čitanju ili pisanju. Kad pišem, osiguravam sebi paralelnu stvarnost u kojoj je sve po mom. Na fabulu svakodnevnog života ne možemo uvijek utjecati, pa je ugodno skloniti se u svoj rukavac fikcije, u život mimo vanjskog svijeta u kojemu su čak i loše stvari bezopasne. To je za mene prostor koji mi čak ni stvarnost ne može osporiti ni oduzeti, pa volim misliti da je tako povremeno uspijevam "nadmudriti".

Tekst/foto: Vladimir Protić