Subota, 05 Ožujak 2016 10:21

Upoznati Požežane s različitim aspektima prošlosti Požeške kotline

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

OBJAVLJEN PRVI BROJ STRUČNOG ČASOPISA POVIJESNOG DRUŠTVA POŽEGA „HISTORIA POSSEGANA NOVAE THEMAE“ -

POŽEGA – Prošlog tjedna objavljen je stručni časopis Povijesnog društva Požega Historia possegana novae themae. Časopis se sastoji od 280 stranica i sadrži po jedan izvorni te pregledni članak i četiri stručna rada, osam prikaza knjiga i časopisa, jedan intervju i osam eseja.

- Prvi broj pripremljen je za prosinac 2014., ali zbog niza okolnosti, a posebno problema s financijskim sredstvima nismo ga mogli objaviti. U prvom broju čitatelji mogu nešto saznati o prapovijesnim naseljima na području Parka vinko tadicprirode Papuk, freskama u crkvi svetoga Lovre, „papučkom“ graditeljstvu, arheološkim istraživanjima na području Požeške kotline, prelama i predenju u požeškom kraju, ekohistoriji, problemima vezanim uz Prvi i Drugi svjetski rat te o mnogim drugim zanimljivostima iz prošlosti Zlatne doline – rekao je glavni urednik časopisa Vinko Tadić. Prvi broj izašao je u nakladi od 200 primjeraka.

- Ovom prilikom, kao glavni urednik, zahvaljujem svim autorima koji su svojim tekstovima obogatili prvi broj ovoga časopisa, a to su: Viktorija Ciganović, Vera Ćuže – Abramović, Katarina Dimšić, Bojan Đurđević, Goran Đurđević, Jelena Hihlik, Milan Lukić, Marijana Matijević, John McNeill, Kornelija Minichreiter, Marija Radonić, Tomislav Radonić, Rosana Ratkovčić, Dubravka Sokač – Štimac, Ivica Šnajder, Mirjana Šperanda, Vinko Tadić, Juraj Zelić i Maja Žebčević Matić. Riječ zahvale upućujem i članovima uredništva i savjeta, lektoricama, korektorima te tehničkom uredniku Robertu Kresini. Zahvaljujem i našim sponzorima, a to su članovi i prijatelji Povijesnog društva Požega te Grad Požega. Dužan sam izraziti zahvalu i Lani Protić Malbašić na sjajnoj grafičkoj pripremi te Agenciji za marketing Kruna iz Požege. Posebno hvala upućujem mojim najbližim suradnicima u radu na uređivanju prvog broja ovoga naslovna CASOPISAčasopisa a to su: kolega Goran Đurđević, gospođa Vera Jekić i profesorica Ljiljana Pavlica. Uskoro ćemo organizirati predstavljanje, a svi prisutni dobit će na poklon jedan primjerak časopisa – istaknuo je Tadić te dodao kako je stručni časopis Historia possegana novae themae pokrenut s ciljem upoznavanja naših sugrađana s različitim aspektima prošlosti Požeške kotline te njegovanja kritičkog mišljenja nasuprot ideologizaciji i mitskim predstavama o prošlosti, te kako nastoje njegovati pluralizam mišljenja i kulturu dijaloga jer nema apsolutne istine o prošlosti.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Alen Protić