Srijeda, 02 Ožujak 2016 10:39

Rekordan broj učenika na 25. Lidranu

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

SMOTRA LITERARNOG, DRAMSKOG I NOVINARSKOG STVARALAŠTVA "LIDRANO" -

POŽEGA - Osnovna škola Julija Kempfa iz Požege bila je domaćin ovogodišnje Smotre literarnog, dramskog i novinarskog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola „Lidrano 2016.“ za područje Požeško-slavonske županije. U svim kategorijama natjecalo se više od 160 učenika. Na početku smotre sudionike, njihove mentore i članove prosudbenih povjerenstava za pojedine oblasti stvaralaštva pozdravila je ravnateljica škole Julija Kempfa Kornelija Sabljak, zamjenik požeško-slavonskog župana za društvene djelatnosti Ferdinand Troha zaželio im je mnogo uspjeha na natjecanju, te tijekom daljnjeg školovanja.

- Lidrano je smotra duge tradicije koja se u našoj županiji održava već 25 godina, a ove godine okupila je rekordan broj učenika i mentora - rekla je Silva Mihalj Živković, predsjednica Županijskog povjerenstva te dodaje kako je svaki umjetnik na početku bio amater, pa sam sigurna da će mnogi od natjecatelja nastaviti svoj rad i napredovati u svom umjetničkom izričaju.

Prilikom otvaranja „Lidrana 2016.“ nastupili su mješoviti pjevački zbor OŠ Julija Kempfa Požega, te su učenici čitali stihove naših poznatih pjesnika. Cjelokupan program dramskog izraza održan je u dvorani Gradskog kazališta Požega, a literarnog i novinarskog stvaralaštva u prostorijama škole Julija Kempfa. Nakon odluka prosudbenih povjerenstava održani su okrugli stolovi za učenike na području literarnog, novinarskog i dramskog izraza kada su dana obrazloženja za sve radove, a učenici su mogli postavljati pitanja iz tih oblasti stvaralaštva. Potom su proglašeni pobjednici, koji će nastupiti na državnom natjecanju od 4. do 8. travnja, te su im uručene nagrade. Kod literarnog stvaralaštva osnovaca najboljima su proglašeni Hana Boban iz Katoličke osnovne škole i Vera Prodanović iz OŠ D. Cesarića, te kod srednjoškolaca Margareta Ferić i Maja Grgić obje iz Katoličke gimnazije. Najbolji školski listovi osnovaca su "Slap" OŠ D. Cesarića i Emanuel Katolička OŠ, a kod srednjoškolaca Nautes iz Katoličke gimnazije. Među pojedinačnim novinarskim radovima učenika osnovnih škola najbolji su Lara Šimunović iz OŠ Julija Kempfa i Leonarda Zelenika iz Katoličke škole, te kod srednjoškolaca Marija Lešković iz Opće gimnazije iz Požege.

- Sudionici dramskog izraza pokazali su visoku kvalitetu nastupa - komentirao je na okruglom stolu državni izbornik za dramsko stvaralaštvo poznati dramski i filmski redatelj i glumac Mario Kovač, koji je i ove godine bio gost „Lidrana“.

U dramskom izrazu kod osnovaca na državno natjecanje ide Klara Rajković iz OŠ Lipik s monologom, skupna scenska igra „Od krika do klika“ iz OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo i igrokaz "Lisica i roda" iz OŠ Stjepana Radića Čaglin, a kod srednjoškolaca Petar Petrović iz Katoličke gimnazije s monologom iz „Kiklopa“, te scenska igra Terratopia učenika Katoličke gimnazije i Kazalište sjena s uratkom „Moj svijet“ učenika iz Gimnazije Požega.

Tekst/foto: Vanja Protić