Ponedjeljak, 29 Veljača 2016 09:52

Bogata kulturna večer domoljubne pjesme, poezije i proze

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽENA 25. GODIŠNJICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA -

PAKRAC - Bogata kulturna večer domoljubne pjesme, poezije i proze održana je u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman 26. veljače u sklopu programa obilježavanja 25. godišnjice početka Domovinskog rata koji se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. Pakračani predlažu 1. ožujak kao početak Domovinskog rata, no to s povijesno-pravnog stajališta nije još usvojena istina. IMG 7641Domovinski rat je započeo 3. srpnja 1991. Naime 25.6. 1991. Sabor je proglasio prekid državno pravnih veza s SFRJ, da bi JNA 3.7. 1991. izvršila okupaciju Baranje. U Pakracu je 2.3. 1991, JNA prvi put odigrala „tampon zonu“.

- Od kada postoji UHPB Pakrac-Lipik trudili smo se da hrvatskoj javnosti, ali i međunarodnoj dokažemo i pokažemo da se početkom Domovinskog rata, obrambenog rata i početak stvaranja velikog sna o nezavisnoj i samostalnoj Hrvatskoj dogodio u Pakracu 1. na 2. ožujka 1991. godine. Sada slobodno možemo reći da je tu činjenicu prihvatila velika većina Hrvatske javnosti pa je ove godine i pokrovitelj obilježavanja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabara Kitarović - rekao je Ivančić kako predstavnik udruga koja je uz gradove Pakraca i Lipik organizator obilježavanja 25. godišnjice Domovinskog rata u RH. Manifestaciji su prisustvovali pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, zamjenica gradonačelnika Grada Daruvara Ivana Djedović, izaslanica gradonačelnika Lipika Irena Tutić, brojni drugi predsjednici braniteljskih udruga slavonskog i moslavačkog bazena, u velikom broju učenici osnovnih i srednjih škola.

IMG 7654Elena Tutić iz Osnovne škole Lipik te Kristina Zednik iz OŠ Braće Radića Pakrac napisali su ove godine najbolje literarne radove u projektu Mladi i Domovinski rat. Ovogodišnja tema je bila "Ratnici svijetla" i došlo se do iznenađujućeg broja kvalitetnih radova, rekao je Miroslav Ivančić, predsjednik Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika koja je ovaj projekt započela prije sedam godina. Na drugom mjestu je rad Marka Čopa iz OŠ Lipik, a na trećem Marina Ljevakovića, dok je u Osnovnoj školi braće Radića Pakrac na drugom mjestu rad Sare Bartoluci, a na trećem Lucije Huška. Ivančić se zahvalio ravnateljicama Sanji Delač i Klaudiji Kovač te njihovim prethodnicima za pomoć i stručno odrađeni posao. Zahvalio se i Srednjoj školi Pakrac, a posebno se zahvalio učiteljici iz povijesti Božici Mandić iz OŠ Braća Radić.

U glazbeno-scenskom dijelu održan je program "Bitka za Vukovar - kako smo branili grad i Hrvatsku" u sklopu čega su promovirane knjige Damira Markuša "58" HOS u obrani Vukovara i Bogdanovca te Damira Plavšića IMG 7673"Ne plači, moj dobri anđele". Promociju su scenski popratili članovi KPD "Sloga" Pakrac i KUD-a Kamen iz Sirača simboličnim nošenjem lampiona na pozornicu te čitanjem priča o stradanju. Uvodno su glazbeni ton večeri dale članice ŽPS Sloga Pakrac, a o zloglasnom logoru Bučje svojom pjesmom potkrijepila je Dubravka Vukoja, novinarka HRT-a, nekadašnja ratna izvjestiteljica.

1. ožujka od 11 sati svetom misom te Mimohodom pobjednika nastavlja se obilježavanje 25. godišnjice Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Tekst/foto: G. Vukić