Srijeda, 02 Ožujak 2016 19:58

Zbirka pjesama „Sve dok Papuk šumi“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

PROMOVIRANA NOVA KNJIGA VELIČKE AUTORICE DANICE RONČEVIĆ -

VELIKA – U veličkoj knjižnici i čitaonici Veličanka Danica Rončević promovirala je svoju drugu zbirku pjesama „Sve dok Papuk šumi“ O autorici i knjizi govorili su novinar Jelenko Topić, zamjenik načelnika općine Ivica Potočanac, predsjednica Udruge zavičajnih pisaca i likovnih umjetnika Rajka Radoš, bivši predsjednik udruge Mato Mikić. Nakon predstavljanja članovi udruge Ana Pirović, Irena Ivetić i Ivan Abibović pročitali su desetak pjesama, a zadržali su se posebno na petom poglavlju u kojemu je Danica napisala svoje bećarce. Oni su u završnici večeri izazvali pravo veselje među punom knjižnicom, a nekoliko glazbenih brojeva, za koje je tekst i glazbu sam napisao, izveo Konrad Katić.

Urednica knjige Mirjana Franculić, prof i dipl. knjižničarka je u predgovoru istakla - Nastavak je iskazivanja ljubavi prema čovjeku, prijatelju, narodu smještenom u veličku tradiciju, prostor i ljepotu Papuka koji nadvisuje Veliku i čini joj štit. Pjesnikinja piše s namjerom da njene stihove čitaju upravo Veličani jer će oni najbolje doživjeti emociju koju je u svoje stihove prenijela direktno iz srca. Međutim, ukoliko ih budu čitali i oni koji nisu nikada bili u Velikoj poželjet će doći i vidjeti što je to tako snažno nadahnulo pjesnikinju.

Zbirka je podijeljena u pet tematskih dijelova, Sve dok Papuk šumi, Sve što želiš, Pitaj srce, Nismo mi anđeli, Bećari i bećarci, a na 80 stranica nalaze se pjesme vezane uz tradiciju, prirodu, obitelj, djetinjstvo, prijateljstvo, ljepotu, vjernost, karakternost i postojanje.

Veličanka Danica Rončević život promatra riječima koje se slažu u stihove i stvaraju sliku njenih misli, a izgovorene glasno, čitanjem, postaju svjedoci i tako izgovorene postaju još snažnije. Svoje stihove autorica je odlučila obgrliti fotografijama Vlade Bošnjakovića, a koje prikazuju upravo ljepote veličkog kraja.

Tekst/foto: Vladimir Protić