Petak, 05 Lipanj 2015 12:40

Folklorni običaji Hrvata iz susjednih država

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

25. MEĐUNARODNA SMOTRA FOLKLORA „ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA“ -

VELIKA – Smotru folklora Veličani su mogli vidjeti po 25. puta na svojim ulicama u svečanoj povorci, kratke izvedbe pjesme i plesova na trgovima i postajama koje Veličani organiziraju duž trase povorke, te na pozornici u velikom šatoru koji je i ove godine bio ispunjen posjetiteljima. Povorku je predvodila Puhačka glazba iz Vodica i Veličke mažoretkinje. Već nekoliko godina smotra ima međunarodni karakter, jer velički KUD Ivan Goran Kovačić uvijek u goste poziva Hrvate i hrvatske folklorne skupine koje djeluju kao nacionalne manjine u susjednim državama. Tako su se ove godine predstavili HIG Budimpešta iz Mađarske sa napjevima i plesovima koje njeguju pripadnici hrvatske manjine u Budimpešti, HKUD Matija Gubec iz Tavankuta u Vojvodini, Srbija, te HKUD Dubrave iz Aladinića u BiH. Na smotrama su do sada gostovali i Hrvati iz Rumunjske i Austrije, a rado bi na svojoj pozornici vidjeli i Hrvate iz Italije.

Gotovo trosatni program popunili su uvijek rado viđeni, svih godina nazočni, posebno prijateljski razvijenih odnosa, RKUD Raša iz Raše, te po prvi puta, kao šećer na kraju za nastup stavljeni, KUD Ivan Goran Kovačić iz Zagreba, društvo folklornih veterana koji su izveli splet pjesama i plesova Posavine. Posebne odnose sa veličanima razvila je i klapa Furešti iz Zagreba koji su uvijek rado viđen gost u Velikoj sa svojim dalmatinskim pjesmama.
Predsjednik veličkog KUD-a, nezaobilazni i uvijek angažiran Stanko Raguž povodom obljetnice 25. godina smotre uručio je zahvalnice i poklone svima koji su u tom dugom periodu ustrajali i pomagali KUD-u. Za svoje vjerne pratitelje i posjetitelje organizirana je i velika tobola s vrijednim nagradama.

Tekst/foto: Vladimir Protić