Nedjelja, 31 Svibanj 2015 12:02

Španjolski film “Tuck me in” osvojio Grand Prix

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

23. HRVATSKI FESTIVAL JEDNOMINUTNIH FILMOVA -

POŽEGA - Protekli tjedan u gradu Požegi je protekao u filmskom svijetu. U sklopu 23. Hrvatskog festivala jednominutnih filmova, održane su razne projekcije tokom cijelog tjedna, a vrhunac je bio u petak kada je premijerno prikazano 60 najboljih jednominutnih filmova iz cijeloga svijeta. Ove godine na festival je pristiglo 445 filmova iz 42 zemlje, tako da je do sada u konkurenciji bilo čak 78 zemalja. Pristigli su filmovi i iz zemalja koje do sada nisu sudjelovale na festivalu, a to su Libanon, Etiopija te Obale Bijelokosti. I ove godine ocjenjivački sud je imao puno ruke posla, a činili su ga Maja Zećo iz BiH, Helmut Ludvig iz Njemačke, Kristijan Milić, Velimir Grgić i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

Grand Prix nagradu prema ocijeni stručnog suda osvojio je španjolski film “Tuck me in”. Zlatna plaketa pripala je filmu “Double identity”, srebrenu plaketu osvojio je film “Mom above everything”, a brončanu plaketu ruski film “Ab ovo”. Posebna nagrada UNICA-e koja se dodjeljuje za promicanje razumijevanja među narodima i promicanje novog načina filmskog izražavanja pripala je filmu “Chocha bar”. Nagradu publike osvojila je ekipa iz BiH s filmom “Testament”.

- Ova revija i njena opstojnost dokaz je da Požega ima kulturni život koji je većim dijelom naslonjen na entuzijazam i na ljubav naših stanovnika prema svom gradu i njihov trud da se u njemu nešto događa. Vjerujem da će brojni autori i ovaj put pokazati svoju inspiraciju, ali i da će im to biti dodatni motiv da se jave iduće godine i ponovno dođu sa svojim filmovima na ovu reviju - rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, proglašavajući festival otvorenim.

Udruga GRF Film-video i Hrvatski filmski savez, Festival su organizirali pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Grada Požege i Požeško-slavonske županije.

Tekst/foto: Vanja Protić