Ponedjeljak, 08 Lipanj 2015 10:15

Osvojio nagrade na prestižnim izložbama

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

MLADI FOTOGRAF POŽEŠKIH KORIJENA NEVEN PETROVIĆ -

 ZAGREB - Muzej suvremene umjetnosti i T-Hrvatski Telekom osmu godinu za redom dodjeljuju četiri nagrade za radove s područja suvremene vizualne umjetnosti pod nazivom Nagrada za hrvatsku suvremenu vizualnu essl otvorenje4umjetnost. Ova značajna manifestacija već tradicionalno predstavlja relevantni presjek trenutačnog stanja hrvatske suvremene umjetnosti. Od 166 radova prijavljenih na natječaj ove godine stručno povjerenstvo odabralo je 31 rad uz troje pozvanih umjetnika što čini ukupan broj od 34 rada koja su bili predstavljeni u Muzeju od 13. ožujka do 12. travnja. Većina odabranih radova su u mediju fotografije, zatim slika i crteža, multimedijskih instalacija i videa, dok ih je najmanje u mediju skulptura, objekata, ambijenata i performansa.

 Među tih 31 rad ušao je i rad Nevena Petrovića „Kulisa Požega“ kojima on mapira i prikazuje urbani proces grada Požege. Kroz njegov rad Požega postaje bliža i pristupačnija mnogima u svijetu. Izložbu dijela radova na temu „Kulisa“ Požežani su mogli vidjeti prošle godine, kada je Neven imao izložbu u svom rodnom gradu.

 Jednu od dviju nagrada koje se dodjeljuju na ESSL ART AWARD CEE koja je namijenjena mladim tht otvorenje2umjetnicima, koji se nalaze na početku karijere dobio je upravo naš Požežanin Neven Petrović.

- Nagrada ESSL ART AWARD CEE održava se u osam zemalja sudionika, u Bugarskoj, Hrvatskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj, Turskoj i Mađarskoj, gdje se projekt smatra zalogom za budućnost mladih umjetnica i umjetnika. Da je tome tako dokazuje 500 podnesenih prijedloga studenata umjetničkih akademija za ovogodišnju nagradu kao i vrlo aktivna suradnja s više od 40 umjetničkih akademija. Nagradu dodjeljuju muzej Essl i glavni sponzor Wiener osiguranje. U svakoj se zemlji održava „Nominees‘ Exhibition“ s deset radova koje odabere međunarodni žiri. U okviru otvorenja svake izložbe dva umjetnika primaju nagradu ESSL ART AWARD CEE vrijednu 3.500 eura te pozivnicu na grupnu izložbu „Diversity of Voices“ u muzeju Essl u Klosterneuburgu kod Beča. Jednom će umjetniku iz svake zemlje biti uručena pozivnica koja je istodobno honorar od 1.000 eura za izradu umjetničkog djela, a obuhvaća i sudjelovanje na grupnoj izložbi u Ringturmu u Beču – pojašnjava Neven o kakvoj nagradi se radi koju je on dobio u vrlo velikoj konkurenciji koja će mu svakako biti poticaj za dalji rad.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Neven Petrović