Petak, 29 Svibanj 2015 14:01

Pristiglo 58 pjesama na natječaj

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

DODJELAMA NAGRADA ZAVRŠIO 1. NATJEČAJ TJEDNIKA KRONIKA „PIŠEM TI PJESMU“ -

 POŽEGA – Ponukani prijedlogom samih autora kratkih priča na prošlom Natječaju da pokrenemo i takav istovjetan natječaj za pisce pjesama, prijedlog smo prihvatili i došlo je do prvog natječaja „Pišem ti pjesmu“. Nakon objave natječaja gotovo svakog dana pristizale su pjesme u redakciju tjednika „Kronika“, a po završetku natječaja pristiglo ih je 58 s cijelog područja Požeštine, ali i šire sve do Zagreba. Sada se velikog posla prihvatio stručni ocjenjivački sud pod vodstvom književnice i pjesnikinje Lane Derkač iz Požege, uz članove, književnik Davor Šalat iz Zagreba i novinar Ivica Herner iz Požege. Zahvaljujemo vam se svima što ste uzeli učešće na našem 1. natječaju „Pišem ti pjesmu“ tjednika Kronika – istakao je glavni urednik Tjednika Kronika požeško-slavonaka Vladimir Protić, na svečanoj dodjeli nagrada u restoranu Hotela Grgin Dol u Požegi.

Treću nagradu dobila je pjesma Irene Ivetić iz Požege „Slagalica“ koja je nagrađena priznanjem, polugodišnjom pretplatom na tjednik Kronika i poklon paketom knjiga „rođenih“ u tiskari Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna. Irena Ivetić je pročitala svoju pjesmu nakon uručenja nagrada.

- Riječ je o zanimljivom pokušaju da se cijeli tekst izvede riječima istog početnog slova. taj postupak nije nov ni u svjetskoj ni u hrvatskoj književnosti, ali još uvijek ostavlja očuđujući i intrigirajući dojam. U velikoj mjeri ta je pjesma, dakle, okrenuta prema samim riječima, njihovom zvučaju (ponavljanju slova „s“) i naslućenim ili jasno naznačenim značenjima koja se događaju u kombinacijama tih riječi. Možda se može učiniti da je pjesma Slagalica u svojemu kataloškom nabrajanju riječi na „s“ uistinu puka slagalica koja te riječi međusobno ne povezuje. No, to je tako samo na prvi pogled, u velikoj mjeri i zbog odsutnosti glagola. Ipak, vidi se da pjesma daje naslutiti govor o različitim životnim stanjima, povezanosti čovjeka s prirodom i međusobnih odnosa između bliskih osoba, prijateljica i sestara. Također, kontrastira se sadašnjost i prošlost, a na kraju se s dvosmislenošću glagola „snivati“ stvara zanimljiva napetost radi li se tu o sestrama koje su pokojne ili tek odmaknute u sjećanju. Pjesma ima efektne kratke stihove pa je intenzivnog ritma i živahne izražajnosti – rekla je o pjesmi Lana Derkač.

Drugu nagradu dobila je pjesma Sonje Hržina Majstorović iz Zagreba „Dobro ugođeni život“ koja je nagrađena priznanjem, godišnjom pretplatom na tjednik Kronika i poklon paketom knjiga „rođenih“ u tiskari Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna.

- Pjesma se temelji na kontrastu između maštanja, u velikoj mjeri poduprtim medijskim slikama, i stvarnoga života u kojem se čovjek teško bori za egzistenciju, kako kaže pjesnikinja „za koricu kruha“. Spomenuti kontrast pokazuje se kroz različite društvene statuse i zanimanja. S jedne se strane suprotstavljaju engleska Lady i njezin lagodan život te glamur holivudske filmske zvijezde siromašnom i egzistencijalno neizvjesnom životu umjetnika, u ovom slučaju slikarice. Ta suprotnost kulminira u završnoj strofi u kojoj se slikom pretrpane tavanske sobe plastično pokazuje kakav je slikaričin životni i profesionalni položaj. Sve se to dodatno osnažuje snažnom oprekom njezina starog, crnog, neugođenog klavira (kao metafore slikaričina života) i Bachova Dobro ugođenog klavira. Pjesma je, uz neke oscilacije, u cjelini također dobro izvedena i na oblikovanoj i kompozicijskoj razini – ističe u svojoj ocjeni Lana Derkač.

Prvu nagradu dobila je pjesma Dubravke Mijatović iz Pleternice „Igra“ koja je nagrađena priznanjem i poklon paketom Agencije za marketing i izdavaštvo Kruna – grafička priprema zbirke pjesama za tisak i probni primjerak knjige u vrijednosti tisuću kuna, te poklon paketom knjiga „rođenih“ u tiskari Agencije Kruna. Uz iznenađenje i zahvalu na prvoj nagradi Dubravka je pročitala svoju pjesmu.

- Ta je pjesma i sa sadržajne, oblikovne i kompozicijske strane najdorađenija. Ona, dakle, ima zaokruženi značenjski razvoj od unukove igre do bakine impresije i razmišljanja, do njezina retoričkog pitanja koje zapravo ukazuje na to da joj je ljubav prema unuku i njegova ljepota veća od ljubavi prema cijelom nebu i njegovoj poetičnosti. Čitav tekst pokreće i nosi temeljna metafora po kojoj su igračke unuka Svena zapravo različite vrste oblaka, a čime se slikovito sugerira dječja ljepota i čistoća. Pjesma se odlikuje elegantnim stilom, slobodnim, besjedovnim stihom mirnog ritma, unutar kojeg se naglašava uskličnim rečenicama i retoričkim pitanjima, što tekstu priskrbljuje dinamiku i zanimljivost. Pjesma je zapravo kompozicijski organizirana kao tri slike preko kojih se harmonično dolazi od početne do završne situacije koja, nije samo kraj pjesme, nego svojim pitanjem strukturu teksta ostavlja otvorenom – ističe Lana Drkač u ocjeni pjesme i stav ocjenjivačkog suda.

Nakon dodjele nagrada na svečanosti, od odlično raspoloženih pjesnika njih dvadesetak je još čitalo svoje pjesme, te je večer pretvorena u pravo pjesničko večer. Uz ukusne kanape sendviče i osvježenje pjesnici su u druženju ostali još puna dva sata, te pohvalili redakciju tjednika Kronika na odlično organiziranoj pjesničkoj večeri i dali podršku za objavu novog natječaja „Pišem ti pjesmu 2“.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Tena Protić