Petak, 22 Svibanj 2015 16:25

Promocija DVD-a i monografija „Naših prvih pet godina“

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

KUD „POŽEŠKA DOLINA“ PROSLAVILO PRVU OBLJETNICU -

 POŽEGA – Iako najmlađe kulturno umjetničko društvo, KUD „Požeška dolina“ na području Požeštine, odlikuje se velikim IMG 0028aktivnostima na polju kulturne baštine i narodnog stvaralaštva. Tako su svoju prvu obljetnicu proslavili izdanjem četvrtog DVD-a sa scenskim prikazom „Priše“ i izdanjem monografije „Naših prvih pet godina“. Ovogodišnju aktivnost i izdanja predstavila je nova predsjednica društva Snježana Potočnjak, zahvalivši se svim članovima a posebno sponzorima bez kojih i ova izdanja ne bi ugledala svjetlo dana.

 - Ovo je četvrti DVD u slijedu ovog KUD-a sa scenskim prikazom, za koje se ovo društvo opredijelilo u svojim početcima. Imali su volju da svoj rad ovjekovječe, da ostane trajno kao dokument jednog vremena u KUD-u i u našim domovima. Kroz pet godina nastali su tako „Čijalo“, „Jamac“, „Brlja“ i sada „Priše“. U sva četiri DVD-a tematika je temeljena na prikazu života Slavonki i Slavonaca, Šokica i Šokaca, njihovih običaja, tradicije, međusobni odnosa, zgoda i nezgoda, suživota u obitelji, muško ženskih odnosa, prijateljskih odnosa i td. Glavni akteri su likovi za koje sam kroz tekst nastojao izgraditi radnju, a to su upečatljivi, dojmljivi, snažni likovi kao što su Mata, Tunja, Đuka i prijak Gologuzi, kum Pera, pijanac Mija, poštar Mika, seoski švaler Iva, komšinica Jula, sek' Kata, bab' Jageta i dr. Radi se o šokačkoj čeljadi koja kroz ironične i humorističke dijaloge iz svakodnevnog života sa svim izazovima koje život kao takav nosi, progovaraju šokačkom ikavicom, a radnja se dešava sredinom prošlog stoljeća u tipičnom IMG 0029slavonskom selu - istakao je autor scenarija i režiser Ivan Abibović, nastavnik hrvatskog jezika u mirovini, koji se posvetio pisanju scenskih prikaza nekadašnjeg seoskog života, a izdao je i dvije zbirke pjesama na šokačkoj ikavici. U scenskom prikazu glume članovi KUD-a, radnja je snimana u staroj seoskoj kući, a u prikazu koriste i životinje kroz svakodnevni život, te posebno konje u zapregama i jahanju. Snimanje i obradu sva četiri DVD-a radio je Foto Šunjo iz Požege.

 Društvo je izdalo i monografiju na 120 stranica velikog formata u luksuznom kolor tisku koje kronološki prati sva zbivanja s KUD-om i oko njega. Urednici knjige su Snježana i Damir Potočnjak, a za tisak ju je priredila i otiskala Agencija za marketing Kruna iz Požege.

- Knjige su masovni tiskani medij koji obuhvaća sveukupno materijalno i duhovno bogatstvo čovječanstva. Sve je pohranjeno u knjigama pa će tako i „Naših prvih pet godina“ ostati generacijama iza vas. U knjizi je naglasak na objektivnom, a manje na subjektivnom prikazu događanja, a veliki broj priloga je iz medija, tjednika Kronika požeško-slavonska i IMG 0032internet portala. Ova knjiga je dokumentarna kronika s izvornim tekstovima i fotografijama o svakom nastupu, s popratnim osvrtom na uspješnost i dojmu o nastupu. Ono što krasi ovu knjigu su brojne fotografije, koje su najizvorniji i najautentičniji dokument o događanju. Fotografije osim izvornosti, ostavljaju i poseban vizualni osjećaj i pravi su ukras ovoj knjizi. Pažljivom čitatelju i pratitelju zbivanja kroz pet godina rada ovog mladog i vrijednog KUD-a stvorit će se slika o njegovom razvojnom putu, o njegovoj ustrajnosti, o njegovim članicama i članovima kao dosljednim i predanim ljubiteljima zavičajne baštine, tradicije, običaja u kulture u cjelini. Svi su oni, unatoč brojnim teškoćama i zaprjekama marljivo, dosljedno, uporno, odgovorno gradili temelje novom KUD-u dokazujući i sebi i drugima da se samoprijegorom i samoodricanjem može uspjeti. samoprijegorni rad sveukupnog članstva doveo je do uspjeha. Ova knjiga je najbolji svjedok o svemu i jedna uspješnica ovog KUD-a – rekao je Ivan Abibović, predstavljajući prvu monografiju KUD-a Požeška dolina.

Na objavljenoj knjizi čestitke su uputili, dr. sc. Vesna Vlašić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti Požeško-slavonske županije, te predstavnici desetak KUD-ova i prijatelji s područja Požeštine.

Tekst/foto: Vladimir Protić