Utorak, 19 Svibanj 2015 18:00

Alilovci, život prije 3.700 godina

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA MUZEJA U GRADU POŽEGI -

POŽEGA – Šarolikim programom koji je započeo na Starom gradu i u koji su uključene požeške udruge započelo je obilježavanje međunarodnog dana Muzeja. Nastavljeno je sa plesom, autohtonim jelima Anđeoske kuhinje, pivom požeških proizvođača, majskim vinom kaptolačkih vinara na Trgu sv. Trojstva, a centralni dio je bila postavljena izložba „Alilovci, život prije 3.700 godina“ koja je rezultat istraživanja zadnjih 6 godina i postavljena je u suradnji s Centrom za prapovijesna istraživanja.

- Lokalitet Alilovci je otkriven 2007. godine, kada je prilikom oranja pronađena skoro cijela keramička posuda. Prva istraživanja započela su 2009. godine, a do 2014. godine istraženo je 13 sondi i pronađeni tragovi naseljavanja iz vremena eneolitika, početka brončanog doba te srednjeg vijeka. – Lokalitet je značajan jer je pronađena izuzetno fina kvalitetna keramika koju možemo povezati kako ukrasom, tako i oblikom i s prostorom cijele srednje Europe, što je dokaz da Požeška kotlina i Alilovci u prapovijesno doba nikako nisu bili osamljeni i bili su dio jednog šireg konteksta razmjene i trgovine prestižnim dobrima - rekla je dr. sc. Janja Mavrović Mokos iz Centra za prapovijesna istraživanja te dalje istakla važnost ovog nalazišta - Osim keramike važna su još dva nalaza, riječ je o Brotlaibidolu, malom glinenom predmetu koji je ukrašen ubodima, koji se zove idol u obliku kruha. Pronalažen je također na prostoru cijele srednje Europe, na lokalitetima koji su smješteni na prijevojima visokih planinski lanaca i ta naselja su mahom bila vrlo prosperitetna, vezala su se uz nekakvu metalnu produkciju ili je u njima nađena strana keramika. Riječ je bogatim naseljima. Drugi vrijedan nalaz je jantarna perla, najstariji pouzdano datiran nalaz jantara na prostoru cijele Hrvatske, a pogotovo kontinentalnog dijela.

Brojni Požežani su proveli još jedno lijepo proljetno večer uz zaboravljenu „poparu“ od suhog kruga, gunjanske gojtane i savijaču od bučinih sjemenki koje je pripremao Anđelko Ledić iz Anđeoske kuhinje, uz pivo koje su za ovu priliku pripremili članovi Udruge požeških pivara koji pivo kuhaju u domaćim uvjetima. Za ljubitelje vina članovi Udruge vinogradara i vinara iz Kaptola pripremili su birana vina prijašnjih berbi, a posebno su pripremili majsko vino, svojevrsni koktel vina, soka naranče i proljetnih trava. Posebne programe su pripremili Krugovci i PoŽart, a na repertoaru se našlo i rock glazbe.

Tekst/foto: Vladimir Protić